Kult(ura)

Pozivamo vas na otvaranje izložbe slika „Putnik vremena“, Alise Teletović

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe slika pod nazivom  „Putnik vremena“,  slikarice i umjetnice Alise Teletović.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 29. marta 2018. godine u 18 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović. Izložba ostaje otvorena do 11. aprila 2018. godine.

Alisa Teletović, sa svojih 11 godina počinje da slika apstrakne slike i postaje snažni i samonikli talenat, najmlađa umjetnica u tada nam zemlji – Jugoslaviji.

Rođena u Banjaluci, veći dio života provodi u Mostaru, a sticajem ratnih okolnosti kao tinejdžerka od 18. godina, odlazi u daleku Australiju gdje započinje novi život 1994.godine.

  1. godine stiče Bakalerat u umjetnosti/Bachelor of Art, RMIT University, Melbourne, a 2000. godine završava Elektronski design i Interaktive Mediju isto na melburnskom RMIT Univerzitetu. (Advanced Diploma in Electronic Design and interactive Media, RMIT University, Melbourne).

Stil Alise Teletović je iznimno ekspresivan i figurativan kao i apstraktan. Obogaćen životom, življenja na dva kontinenta, slike su autobiografske i pričaju o životu i mislima kao i osjećanjima jedne umjetnice koja je morala da započne novi put i život daleko od svojih dragih.

Rezultira to različitim motivima od pejzaža do portreta, a sve to na platno prenosi tako upečatljivo da je u svakom njenom djelu vidljiv umjetničin osobni stav prema životu u punom smislu. Svaka Alisina slika ima priču i poruku, a najčešće su to lične poruke o snazi traženju identiteta, pripadanju, ljubavi i emociji, smislu života. Kroz boju posebno slobodno voli, a kroz likove priča i nada se boljem sutra.

– Putovanje kroz Hercegovinu tačnije Stolac, Popovo polje, na Čepčikuće i dalje, probudilo je u meni inspiraciju povratak kući i sebi, nakon dugog izbivanja je preraslo u novu seriju slika u kojoj su dominantni motivi brda, dinarskog krša, tragovi sjećanja i pronalaženje korjenja. Korozne stijene, emocije i “nijemi krik”, sve to svedeno u brda – prepreke u nama. Jedno uz drugo, nježnost i privrženost. Zaustavljeni u vremenu, brda se ljube na obasjanoj sunčevoj svjetlosti, ali se i razdvajaju. Kao i mi, ljudi – kazala je Teletović dodajući da radi u kombinovanoj tehnici.

 

Alisa će u Tuzli predstaviti ciklus slika koji se sastoji od 30-tak radova na papiru i 30-tak slika na slikarskom platnu.

Na vrh