Eventi

Pozivamo vas da prisustvujte okruglom stolu na temu „Promocija hraniteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja“

Pozivamo Vas da prisustvujeteokruglom stolu na temu  „Promocija hraniteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja“, koji organiziraju UNICEF i Fondacija Infohouse.

Okrugli stolće se održati u ponedjeljak, 19.3.2018. s početkom u 16:00hu Američkom kutku,Mihalja i Živka Crnogorčevića 7 (Zgrada Biblioteke), Tuzla.

Cilj okruglog stola je buđenje i razvijanje svijesti o značaju hraniteljstva i hraniteljskih porodica, te značaja koji porodica uopće ima za psihički razvoj djeteta, formiranje njegove ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje.

Nakon prezentacije programa „Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i sprečavanje razdvajanja porodica“moderatorice Abele Purivatra, bit će priređen dječiji performans „Šta je porodica iz ugla djeteta?“.O strategiji deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite govorit će Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Koncept hraniteljstva predstavit će Lejla Jogunčić, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla.Davanje izjava predviđeno je na početku Okruglog stola, a predstavnici medija imaju mogućnost prisustvovati događaju do kraja. Mediji nemaju odobrenje da snimaju djecu, niti da uzimaju izjave od njih.

Kroz pomenuti projekt UNICEF nastoji doprinijeti povećanju broja djece u hraniteljstvu i poboljšanju uvjeta i standarda hraniteljskih porodica kao preduvjeta za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja. Projekt se provodi u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, a u njega će biti direktno uključeno 100 djece iz domova, hraniteljskih i bioloških porodica. Osim djece, u aktivnostima projekta učestvuje više od 160 potencijalnih hranitelja, te roditelji, nastavnici, ali i ključni politički, društveni i socijalni akteri u lokalnim zajednicama.

Na vrh