Tuzla

Pozivamo vas da potpišete peticiju – “Opasnost od mina na području Bosne i Hercegovine”

JU MS Elektrotehnička škola u Tuzli i ove godine podstiče svoje učenike da, kroz Projekt građanin „Ja građanin” koji je u sklopu nastavnog kurikuluma predmeta Demokratija i ljudska prava, uoče probleme u svojoj okolini i tragaju za načinima kako poboljšati zajednicu u kojoj odrastaju. Kroz ovakav projekat, koji se sprovodi svake godine u trećim razredima srednjih škola, učenici imaju priliku da spoznaju problem u svom društvu, pronađu najadekvatniji način za njegovo rješavanje i predstavljaju ga pred višim nivoima vlasti.

Učenici 3T1 (generacija 2019.-2023.) su odabrali problem “Opasnost od mina na području Bosne i Hercegovine”.

 

Naime, većina učenika koja pohađa pomenutu srednju školu susreće se sa problemom minskih polja u blizini njihovih domova. Prema podacima iz 2020. godine, ukupan broj stanovnika koji živi u ugroženim zajednicama je čak 845.163, a ukupno je 478 minski sumnjivih površina, te je minska opasnost potvrđena u 118 opština. Poslijeratni period donio je teror sa sobom – prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH su stradala 133 deminera, od čega 53 deminera smrtno.

 

Naša želja za rješavanjem problema mina na teritoriju Bosne i Hercegovine je jaka, jer želimo sigurnu budućnost za sve građane i građanke, ali i za sve životinje koje su pronašle svoj dom u šumama i na poljima gdje im prijeti opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava.

 

Peticiju možete potpisati na ovom linku – https://chng.it/XrBcjbk86w

Dosadašnje aktivnosti učenika možete pogledati na Web stranici: Mine u Bosni i Hercegovini

Komentari
Na vrh