BiH

Poziv preživjelim svjedocima genocida da podijele svoju priču

Memorijalni centar u posljednje se dvije godine  intenzivno bavi usmenom historijom. Video svjedočanstva preko 350 preživjelih svjedoka genocida već su našla mjesto u Arhivu memorijalnog centra i služiće kao svjedok budućim naraštajima koji će u Memorijalnom centru moći gledati sva video svjedočenja te na taj način kroz lična iskustva preživjelih učiti o genocidu.

 

Dr. Ilijaz Pilav, svjetlo slobode nakon pada Srebrenice ugledao je na teži način – preživjevši ‘Marš smrti’. Svoju životnu priču nam je ispričao kroz projekat usmene historije. Svim preživjelim svjedocima genocida u Srebrenici uputio je poziv da podijele svoju priču, svoje iskustvo tokom opsade Srebrenice. Obaveza nas, preživjelih, je govoriti o tome i ne dozvoliti da se zaboravi.

 

Budite učesnik projekta usmene historije Memorijalnog centra. Podijelite sa nama iskustvo života pod opsadom. Od iznimne važnosti je da se svaka priča zabilježi, da ostane i nakon što mi ne budemo ovdje. Našu priču ne može ispričati niko do mi sami. Svjedoci smo da vrijeme odnosi sve veći broj preživjelih svjedoka genocida, a da njihova priča i sjećanja nigdje nisu zabilježena.

 

Već naredne sedmice, tim Memorijalnog centra boravit će u Tuzli gdje će snimati svjedočenje preživjelih. Ukoliko ste preživjeli genocid u Srebrenici, javite nam se i pohranite svoje svjedočenje za buduće generacije koje će željeti učiti o sudbini i borbi za život jednog naroda.

 

Tim Memorijalnog centra, na čelu sa Hasanom Hasanovićem, vođom projekta usmene historije, svjedočenja preživjelih snima na lokacijama u Tuzli, Sarajevu i Potočarima. Prevoz svjedoka koji žele podijeliti svoje svjedočenje do mjesta snimanja na jednoj od tri navedene lokacije obezbjeđuje Memorijalni centar.

 

Na vrh