Tuzla

Poziv na Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i BiH – Pokažimno snagu Tuzle, pokažimo snagu Bosne i Hercegovine

Podsjećamo da će sutra, u subotu, 12.3.2022. godine u 12.00 sati, na Trgu slobode u Tuzli biti održan Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini. Organizatori skupa su Grad Tuzla, Forum građana Tuzla i Memorijalni centar Srebrenica.

Na skupu će govoriti Dragan Bursać, novinar i publicista (Banjaluka), Dino Mustafić, pozorišni i filmski reditelj (Sarajevo), Slavo Kukić, akademik, sveučilišni profesor (Mostar), Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, suorganizator Skupa, Vesna Teršelić, direktorica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, suorganizator Skupa, Svitlana Tinjić, selektorica i trenerica reprezentacije Bosne i Hercegovine u ritmičkoj gimnastici, Tuzlanka, porijeklom iz Ukrajine, Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, suorganizator skupa.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, Serhii Miniailo i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović će u 11.00 sati (u subotu, 12.3.) položiti cvijeće na Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti 1995. godine.

U nastavku objavljujemo poziv gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, na Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini.

 

 

Pokažimno snagu Tuzle, pokažimo snagu Bosne i Hercegovine

 

Slike užasa iz Ukrajine otvaraju naše rane, Srebrenicu, Kapiju, Markale, sjetimo se opsada naših gradova, ljudskih patnji, dječijih suza. Sadašnjost u Ukrajini, budi u nama potrebu da budemo solidarni, ali i bolna  sjećanja iz prošlosti i strah od budućnosti.

Zato je važno da sutra u 12.00 sati svojim masovnim odzivom, pokažemo solidarnost i suosjećanje sa građanima Ukrajine koji su, također, žrtve agresije i da iz Tuzle pošaljemo poruke mira  i zabrinutosti za mir u Evropi i za mir Bosni i Hercegovini. Pošaljimo poruke mira i snage otpora prema onima koji prijete miru u Evropi i miru u Bosni i Hercegovini.

Pokažimo svoj stav sutra, u subotu, 12.3. u 12.00 sati na Trgu slobode u Tuzli. Od naše brojnosti zavisi snaga naše poruke. Pokažimo snagu Tuzle, pokažimo snagu Bosne i Hercegovine!

 

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Na vrh