Ljudi

Poziv na razum: Neka posljednje počivalište Asima Horozića bude na Slanoj banji!

…U Tuzli se ovo nikad nije dogodilo!
PROMIJENILI MJESTO UKOPA: umjesto prigradskih Moluha – gradski, pretrpani, Bukovčić
Zbog odbijanja Islamske zajednice da se JEDAN OD NAJZNAČAJNIH TUZLAKA (I BOŠNJAKA) U POVIJESTI ukopa u haremu Džindić džamije (a nema ko sve tamo nije ukopan!), ili na Slanoj banji, gdje pripada po značaju i dometima tuzlanske “Gernike”, kompozicije “Kapija”, izvođene širom Evrope – porodica je bila primorana zakazati ukop na prigradskom mezarju Moluhe (gdje je najjeftinije!), da bi nakon reakcije javnosti neko isposlovao da ukop Asima Horozića (1958-2023) ipak bude na mezarju Bukovčići, onom iznad Panonskih jezera.

Prljavu ulogu mešetara u ovoj priči imali su SDA funkcioner Sanjin Kodrić i SDA- filijala BZK “Preporod”, koji za Asima Horozića nisu ni znali, niti su ga obilazili, dok se patio po staračkim domovima, da bi sada lagali javnost kako je baš želja porodice da Asim Horozić bude ukopan prvo na Moluhama, pa sad odjednom na Bukovčiću.
Zašto bi porodica odbila da Asim Horozić bude ukopan u haremu Džindić džamije, gdje se ukopavaju zaslužni i “zaslužni” Bošnjaci? A pogotovo – zašto bi porodica odbila da Asim Horozić bude ukopan na posebnom mjestu, podno šume na Slanoj Banji, a iznad mezarja /groblja djeci ubijenoj na Kapiji, o kojoj je Asim Horozić skladao svoju najznačajniju kompoziciju?
Ovo će ostati trajna mrlja u povijesti Tuzle. A još uvijek nije kasno!
Neka posljednje počivalište BOSANSKOG MUZIČKOG GENIJA bude na Slanoj banji! Neka to bude spomenik kulture! Da se ponosimo i mi i buduće generacije! Da s ponosom pokazujemo posljednje počivalište našeg Tuzlaka, koji je skladao tri opere. Da dobijemo još jedan simbol Tuzle, mjesto sjećanja na Asima Horozića!
Asim Horozić jeste u smrti isti kao i svi drugi. Ali, u njegovom veličanstvenom stvaralaštvu, u životima onih koji dolaze – Asim Horozić je poseban. On je JEDAN. On zavređuje posljednje počivalište kakvog ima Osman Đikić u Mostaru.
Nemojte reći da niste znali! Nemojte se praviti da niste čuli.
Ima da vas prozivamo godinama! Godinama! U knjigama! U govorima! U historiji!
Samo zlo zlih ljudi
Samo primitivizam primitivnih ljudi
Samo neodgovornost neodgovornih ljudi
Samo neobrazovanost neobrazovanih ljudi
…MOŽE BITI PROTIV OVE IDEJE.
Fatmir Alispahić

Na vrh