Tuzla

Poziv na protesni performans – DA LI SAM JA SLJEDEĆA?

Da li sam ja sljedeća?

#žrtva femicida #žrtva nasilja #žrtva sistema #žrtva ubistva #žrtva diskriminacije #žrtva otkaza zbog trudnoće #žrtva silovanja

 

Pozivamo sve građane i građanke Grada Tuzla da 08.03. u 16 sati ujedinjeno i glasno stanemo u borbu protiv nasilja nad ženama na platou kod kipova Ismeta i Meše. Otprom protiv nasilja, femicida, diskriminacije i neravnpravnosti! Nevladine organizacije, građani_ke, aktivisti_kinje Tuzlanskog kantona ujedinjeno u protesnom performansu pitaju ”Da li sam ja sljedeća?”.

 

 

Nasilje nad ženama i femicid postali su svakodnevnica u Tuzlanskom kantonu i vrijeme je da zajedno tome kažemo STOP! Činjenica je da se statistički broj ubijenih žena skoro pa svakodnevno povećava, a posebno je žalosno što ostaje na tome. Žene postaju samo broj, puka statistika o kojima se više skoro pa i ne govori. Preko 70 muškaraca ubilo je preko 70 žena, počinitelji su očevi, sinovi, partneri, braće, kolege… Počinitelj je i država, sistem koji ovo dopušta, koja ne staje u kraj sistemskom nasilju i ne daje adekvatne odgovore na probleme i potrebe cjelokupnog društva.

 

 

Većini ovih ubistava prethodilo je učestalo zlostavljanje u kući, prijenje ili zastrašivanje kao i prijave policiji. Žene nisu bile zaštićene. Za razliku od drugih vrsta ubistava, ubistava žena su povezana sa opštim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

 

Koliko se ovih ubistava moglo spriječiti da se uložilo u dugotrajnu i stvarnu resocijalizaciju (psiho-socijalni tretman) svih počinitelja? Koliko se ovih ubistava moglo spriječiti da postoji dosljedna primjena nulte tolerancije na rodno zasnovano nasilje? Koliko se ovih ubistava moglo spriječiti da se počinitelji kažnjavaju u okvirima zakonskih maksimuma, a ne uslovno i minimalno?

 

 

Organizatori_ce: Tuzlanski otvoreni centar, Omladinski pokret Revolt, Amica Educa, Fondacija tuzlanske zajednice, Nova ženska inicijativa, Informativni centar za osobe sa invaliditetom LOTOS, Horizonti, Vive Žene, Ženska vizija i Islamic relief, Vijeće za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli.

Na vrh