Eventi

Poziv na Italijanski dan istraživača i Dan otvorenih vrata PMF

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas ovim putem na Italijanski dan istraživača i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koji će se održati u ponedjeljak, 15.04.2019. godine sa početkom u 10.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Tuzli (Amfiteatar A2 Filozofskog fakulteta).

Ovaj dan obilježava 500-tu godišnjicu smrti Leonarda da Vincija, a događaj organizuje Ambasada Republike Italije u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u sklopu pregleda kojeg promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije radi širenja prednosti naučnog istraživanja i unapređenja izvrsnosti italijanskih naučnika i istraživača.

Istovremeno će se održati i Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta, gdje će se učenici i budući studenti moći upoznati sa mogućnostima i prednostima studiranja na našem Fakultetu, a sve u sklopu konkretnog i jako interesantnog druženja sa vrhunskim naučnicima iz Italije i BiH.

 

enrikofermi-izlozba-780x400

Događaj će na Univerzitetu u Tuzli početi inauguracijom izložbe fotografija u čast slavnog fizičara i nobelovca Enrika Fermija (1901-1954) od strane Nj. E. Nicole Minasija, Ambasadora Republike Italije u BiH i Nj. E. Prof. Dr. Nermine Hadžigrahić, Rektorice Univerziteta u Tuzli. Osim izložbe, planirano je naučno-popularno predavanje Prof. Salvatorea Capozziella sa Univerziteta u Napulju “Federico II”,  uz učešće i Gosp. Fabija Mazzolinija iz Elletra Area naučnog parka iz Trsta.

Također će se održati i dva naučna panela na temu Istraživačkih aktivnosti Univerziteta u Tuzli i mogućnosti međunarodne suradnje kroz iskustva Italije, te na temu Uticaja istraživanja u tuzlanskoj regiji – projekat očuvanja i procjene turističkih mogućnosti Zaštićenog pejzaža Konjuh.

Dobro došli na naš i Vaš Prirodno-matematički fakultet!

Na vrh