Business

Pozitivan primjer podrške lokalnih zajednica domaćoj privredi

Na prvom Samitu grado/načelnika Bosne i Hercegovine, održanom ove godine u Sarajevu, u organizaciji Bosna International Forum-a, Registratora i Servisa za dijasporu BiH, pred velikim brojem učesnika, predstavljen je i domaći proizvod vatrogasnog vozila.

 

Iza proizvodnje vatrogasnih vozila stoji Suad Bešlić, uspješni bh. inžinjer koji je znanje i iskustvo stekao u Njemačkoj.

  1. godine vraća se u rodnu Kalesiju i pokreće proizvodnju u Živinicama.

U komplikovanim administrativnim preprekama i bez pretjerane podrške vlasti, uspjeva da se izbori i prije svega znanje prenese i osposobi stručni tim ljudi, uz koje danas vatrogasna vozila iz BiH spašavaju živote širom Europe i Azije.

Budući da se radi o proizvodu koji nije za široku potrošnju, nego specifičan proizvod namijenjen Civilnim zaštitama i lokalnim zajednicama, neki od prisutnih grado/načelnika iz BiH izrazili su interes za obnovu vatrogasnog vozila, daleko savremenijeg i modernijeg od postojećih.

Uz pronađen zajednički modul koji uveliko olakšava nabavu lokalnim zajednicama, potpisan je Ugovor između kompanije SU-AD i općine Novi Travnik.

Načelnik općine Stjepan Duje je na ovaj način pokazao drugim općinama primjer kako poboljšati uslove i rad općine i civilne zaštite u cilju bržeg i kvalitetnijeg služenja građanima a ujedno i podrška razvoju domaće privrede.

U toku su pregovori sa još nekoliko lokalnih zajednica po istom modulu nabave vozila.

 

Radi se o najsavremenijem primjeru vatrogasnog vozila tip TLF 4000 koji je rekonstruisan od postojećeg starog modela.

Osim proizvodnje Suad Bešlić je autor dvije knjige, a i primjer doprinosa dijaspore u razvoju Bosne i Hercegovine.

Samit gradonačelnika ove godine održat će se u maju, sa karakterom međunarodnog uz učešće i gradonačelnika iz nekloliko zemalja kao i ambasadora u Bosni I Hercegovini.

Na vrh