Politika

Povrtanici u vršenju krivičnih djela su ogledalo ove ali i svih prethodnih vlasi

Posljednje stravično ubistvo 19-godišnjeg mladića u Sarajevu još je jedna potvrda da su povratnici u vršenje krivičnih djela ogledalo ove i svih prethodnih vlasti. Nemoguće je nakon svih ubistava u Sarajevu, pa i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, ostati nijem na užasnu sigurnosnu situaciju u zemlji. Pitanje za vlasti, izvršne, zakonodavne i sudske, one koje odlučuju: do kada ćemo trpiti zulum povratnika u vršenju krivičnih djela, do kada ćemo gutati ubistva, nasilje onih koji su od ranije poznati policijskim organima, od krivičnih djela za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, nasilje u porodici, ili za krivična djela/ prekršaje u saobraćaju… Do kada ćemo nemoćno slušati da su ti kriminalci na slobodi, da upravljaju motornim vozilima, da nelegalno nose oružje i ubijaju nevine ljude…, pitaju iz rukovodstva Platforme za progres.

 

Ubistva i nasilje nisu pali sa neba – Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija, najsmrtonosnija država kada je saobraćaj u pitanju, nasilje u porodici je bukvalno svakodnevica, a vlasti to guraju pod tepih. Izvještaji o sigurnosti na parlamentima su formalne šarade, varanje samog sebe, ali i varanje prvenstveno građana, te se za glavu hvatamo kada se nama lično nešto desi. U moralnim društvima, normalno je da nakon ovakvog događaja bar neko od dužnosnika na nivou grada, kantona, entiteta ili države da ostavku. Kod nas to nikom ne pada na pamet, niti se to od njih očekuje.

 

Zakoni će se mijenjati, vlasti će se mijenjati, ali se obrazac demokratskog ponašanja i svijesti mora početi mijenjati, a to mora početi od obrazovnog sistema do medija i cjelokupne javnosti.

Platforma za progres izražava duboko suosjećanje sa porodicom ubijenog Farisa Pendeka.

 

Na vrh