– FBI već duže vreme procjenjuje da je porijeklo pandemije najverovatnije potencijalni laboratorijski incident – rekao je on za Fox news.

To je prva javna potvrda povjerljive procjene FBI-a o tome kako se pojavio virus pandemije.

Kao odgovor, Peking je optužio Washington za “političku manipulaciju”. Druge američke vladine agencije donijele su različite zaključke u odnosu na FBI-a, sa različitim stepenom povjerenja u svoje nalaze, prenosi BBC.

 

Neki od njih su rekli – ali sa niskim nivoom sigurnosti – da virus nije nastao u laboratoriji, već je prešao sa životinja na ljude. Bijela kuća je saopćila da nema konsenzusa u američkoj vladi o porijeklu.

Zajednička istraga Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2021. godine nazvala je teoriju o curenju u laboratoriji “izuzetno malo vjerovatnom”. Međutim, istraga SZO je duboko kritikovana i njen generalni direktor je od tada pozvao na novu istragu, rekavši:

– Sve hipoteze ostaju otvorene i zahtjevaju dalje ispitivanje.

Komentari direktora FBI-a dolaze dan nakon što je američki ambasador u Kini pozvao zemlju da “bude iskrenija” o porijeklu COVID-a.

U intervjuu koji je dao u utorak, Wray je rekao da je Kina “dala sve od sebe da pokuša da osujeti i zamagli” napore da identifikuje izvor globalne pandemije.

– I to je nesreća za sve – rekao je on.

Poslije njegovih komentara, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning je rekla:

– Zaključci do kojih su došli nemaju kredibilitet.

Neke studije sugerišu da je virus napravio skok sa životinja na ljude u Wuhanu u Kini, vjerovatno na gradskoj pijaci morskih plodova i divljih životinja. Tržnica je udaljena 40 minuta vožnje od vodeće svjetske laboratorije za viruse, Instituta za virusologiju Wuhan, koja je sprovela istraživanje o koronavirusima.

U ponedjeljak je portparol Savjeta za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao da američki predsjednik Joe Biden podržava “napore cijele vlade” da otkrije kako je COVID počeo.

Tenzije u bilateralnim odnosima između SAD i Kine porasle su nakon nedavne sage o špijunskim balonima. Dvostranačka komisija američkih ambasadora ove nedjelje je započela seriju saslušanja o “egzistencijalnoj” prijetnji vladajuće kineske Komunističke partije, objavio je RSE.