Nekategorisano

Potvrđena optužnica protiv Melihe Zahirović Suljić (66) iz Tuzle

Općinski  sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Melihe Zahirović Suljić  zbog postojanja osnovane sumnje da je kao specijalista infektolog u Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Optužnica se odnosi na događaje koji se vezuju za nesavjesno liječenje koje je uzrokovalo  smrt petnaestogodišnje maloljetnice M.Dž iz Gračanice u avgustu 2020. godine u UKC-u Tuzla.

 

Zahirović-Suljić se optužnicom tereti da je u priodu od 10. jula do 8. avgusta 2020. godine kao specijalista infektolog  u Klinici za zarazne bolesti bila svjesna da je maloljetna pacijentica sa nejasnim febrilnim stanjem i da se kao takva treba  hospitalizovati isključivo u ovoj Klinici. Ona nije izvršila prijem pacijentice radi pravilne i blagovremene dijagnostike i liječenja te je došlo do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja maloljetnice i njene smrti.

 

Dakle, kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz svjesnog nehata (svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći), je primijenila očito neprikladan način liječenja pa time prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja uslijed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice.

 

Istragu u ovom predmetu je proveo tim tužilaca i istražitelja MUP-a TK, te su, između ostalih prikupljenih dokaza,  urađena i  relevantna medicinska vještačenja.

Na vrh