Aktuelno

Potvrđeno: Karadžiću doživotni zatvor

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu tom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

Nakon okončanja žalbene faze, konačnu presudu Karadžiću, koji se tereti za najteže ratne zločine saopćio je danas predsjedavajući Žalbenog vijeća MMKS-a sudija Vagn Prüsse Joensen.

– Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsjednik su neuvjerljivi – kazao je između ostaloga sudija.

Obzirom na učešće u više udruženih zločinačkih poduhvata, Žalbeno vijeće potcjenjuje težinu njegovih zločina i njegovo učešće u njima. Prema sudiji, ovi zločini su neviđenih razmjera i brutalnosti.

Optužnica Karadžića, koji je optužen za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, teretila je po ukupno 11 tačaka – dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH.

Preživjele žrtve i svjedoci genocida izrazili su očekivanje da će ovaj, kako su ga mediji nazivali, “balkanski kasapin”, biti optužen po svim tačkama jer ono što je Karadžić izgovorio za govornicom parlamenta Republike BiH 14. oktobra 1991. godine teško će se moći zaboraviti. Bile su to njegove najčešće citirane riječi.

– Ovo nije dobro što vi radite. Ovaj put na koji vi želite da izvedete BiH jeste ista ona autostrada pakla i stradanja kojim su pošli Slovenija i Hrvatska. Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje – poručio je onda Karadžić.

Bile su to riječi poslije kojih niko nije mogao ni zamisliti šta će uslijediti, a uslijedile su gotovo četiri godine krvavog rata u kojem su počinjeni najstravičniji zločini u modernoj historiji Evrope.

Na vrh