Aktuelno

Potvrđena optužnica za vlasnike firme „Duero“ d.o.o Tuzla

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Muhameda Mešanovića (50) i Esmeralde Isabegović-Mešanović (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučinitelji i  odgovorna lica u firmi „Duero“  d.o.o Tuzla počinili produženo krivično djelo porezna utaja.

U optužnici je obrazložena osnovana sumnja  da  pomenuti,  kao odgovorna  lica u firmi Duero u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu  dostavljali podatke  za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima  te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi  FBiH prikazali i platili pripadajuće poreze, doprinose i naknade  u periodu od pet godina.

 

U optužnici je navedeno da su za firmu izbjegli plaćanje poreza i doprinosa socijalnog osiguranja u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM.

Na vrh