Aktuelno

Potvrđena optužnica protiv Nermina Bandića načelnika PU Lukavac

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nermina Bandića (48) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da je kao komandir Policijske stanice Lukavac, sa ovlaštenjem da povremeno obavlja i funkciju načelnika Policijske uprave Lukavac, počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

 

Optužnicom se Bandić tereti da je u junu  2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih  vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu MUP-a TK sa razinom povjerljivosti „interno“ i da je takve podatke,  koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje,  prenio jednoj osobi  za koju su ti podaci bili vezani.

 

Također, optužen je i da je krajem maja 2018. godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte sa tim kriminalno aktivnim licem, iako je  utvrđeno da je imao na desetine privatnih kontakata sa istim i da se s njim sastajao.

 

Bandić je nakon otvaranja istrage u ovom Tužilaštvu suspendovan sa radnog mjesta i funkcije.

 

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u BiH u periodu od 5 godina.

Na vrh