Aktuelno

Potvrđena optužnica protiv Elzine Pirić, Nijaza Mezetovića i Midhata Husića zbog KD primanja nagrade

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nijaza Mezetovića (61) iz Kladnja, Elzine Pirić (39) i Midhata Husića (45) iz Banovića, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

 

Optužnicom se Mezetović i Husić  terete da su u septembru 2016. godine,  Mezetović kao predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratke akcije (SDA) u Kladnju a Husić kao načelnik općine Banovići, po prethodnom dogovoru sa Elzinom Pirić, tada predsjednicom OO SDA  Banovići,  iskoristili svoj društveni i uticajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u JP Šume TK da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti.  Znajući da zahtijevaju direktnu diskriminaciju uposlenika radi stranačke pripadnosti, nazvali su odgovorne osobe u JP Šume TK i Šumsko gazdinstvo Sprečko Živinice i tražili da se  osoba koja je član druge političke partije i vijećnik u Općinskom vijeću Banovići,  radi njegovog ranijeg političkog nastupa na predizbornom skupu, smijeni sa mjesta upravnika Šumarije Banovići i prerasporedi na rad u Sapnu.

 

Postupajući pod uticajem optuženih,  odgovorne osobe u JP Šume TK su djelimično udovoljile navedenim zahtjevima te su ovog uposlenika premjestili na posao u Živinice umjesto u Sapnu,  tako što su donijeli rješenje o otkazu u kojem mu se nudi da u roku od osam dana prihvati radno mjesto u Živinicama. Ovaj uposlenik je bio prinuđen potpisati ugovor i počeo je raditi u Živinicama.

 

Elzina Pirić se tereti da je u decembru 2016. godine nazvala v.d direktoricu JP Šume TK i tražila da  izvrši ono što su od nje prethodno tražili Mezetović i Husić, da ovu osobu, koja je ranije premještena sa radnog mjesta iz Banovića u Živinice, rasporedi u Sapnu, ali je direktorica odbila da se povinuje ovim zahtjevima.

 

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je provelo sa MUP-om TK, uz saradnju sa Federalnom upravom policije FBiH.

 

 

Odjel za odnose s javnošću

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

 

 

Na vrh