Aktuelno

Potpisan Protokol o zaštiti branitelja/braniteljica ljudskih prava

Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava jučer je potpisan između Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Jasmine Mujezinović, predsjednice Fondacije lokalne demokratije i Kristine Jozić, predsjednice Mreže policijskih službenica.

Protokolom su definisani mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.

Potpisivanju Protokola u zgradi Vijeća ministara BiH prisustvovao je i Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, te Đemila Gabriel, ambasadorica dobre volje Sigurne kuće i počasna konzulica BiH u Australiji za regiju Novi Južni Vels.

 

protokol 1

U okviru projekta provedena je Analiza sigurnosnih rizika kojima su izložene braniteljice ljudskih prava i kreiran Standard ponašanja za braniteljice ljudskih prava u situacijama ostvarivanja rizika u njihovom djelovanju i radu.

Fondacija lokalne demokratije je sa Mrežom policijskih službenica implementirala projekt “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH”, a cilj je podrška nevladinim organizacijama – braniteljicama ljudskih prava i stvaranje uslova za uspostavljanje mehanizama zaštite braniteljica ljudskih prava.

Projekt “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH” podržala je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na vrh