BiH

Poslanici SDP-a, HDZ-a, NiP-a, Naše stranke, S BiH, PDA protiv inicijative Mahira Mešalića za smjenu Lidije Bradare zbog podrške Dariju Kordiću

Poslanici SDP-a, HDZ-a, NiP-a, Naše stranke, S BiH, PDA na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nisu podržali inicijativu Mahira Mešalića (Demokratska fronta) da u dnevni red ove sjednice bude uvršten njegov zahtjev za smjenu i razrješenje aktuelne predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare radi njene podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću.

Većinu glasova nije dobila ni inicijativa poslaničkog kluba Demokratske fronte za razmatranje smjene predsjedavajuće Predstavničkog doma Mirjane Marinković Lepić.

Za Bradaru je Mahir Mešalić ustvrdio da je prekršila zakletvu i da nije dostojna aktuelne važne funkcije, a za Marinković Lepić da je narušila principe sekularizma, teško verbalno napala reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Obje inicijative Mahir Mešalić je htio, podnoseći ih, obrazložiti šire, ali mu je Marinković Lepić koja vodi sjednicu kazala da u tom času ne može ulaziti u meritum, za šta će dobiti priliku ako njegove inicijative budu odobrene većinskom voljom Doma.

Za uvrštavanje zahtjeva glasala su 32 zastupnika, a protiv je bio 51 zastupnik, dok su dva bila suzdržana.

Na vrh