BiH

Posjeta Milanovića Derventi i odlikovanje za pripadnike HVO-a izazvali reakcije, predsjednik SDS-a Miličević poručio da je ovo ‘šamar srpskom narodu’

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas prisustvuje obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Derventa.

“Ovo je prvi put da dolazim u ove krajeve. Odlikovao sam pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa zato što to zaslužuju, jer je njihov doprinos veliki. Poginulo je preko 650 ljudi, preko 100 Muslimana, koji bi se danas zvali Bošnjaci. Mi znamo šta je naše za tuđim ne posežemo”, kazao je Milanović u obraćanju prisutnim Hrvatima u Derventi.

 

Dejtonski sporazum neke je smirio, a neke kao vas razočarao, ali zbog hrvatske sloge moramo da zaključimo da se u hrvatskim kuloarima za Posavinu kažu da je izdaja i da se mogla braniti Derventa. Ja mogu reći da to ne vidim tako, čudo je da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Ovdje su se borili i ljudi iz Hrvatske…”, kazao je Milanović.

Nakon obraćanja hrvatski predsjednik je dodijelio odlikovanja za 103 brigadu HVO redom Nikole Šubića Zrinskog za, kako je navedeno, iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

Dolazak hrvatskog predsjednika u Dervente je izazvao i vanredne policijske aktivnosti gdje su prisutne pojačane policijske snage.

Ovu posjetu komentarisao je i v.d. predsjednik SDS-a Milan Miličević koji je kazao da je riječ o uvredi.

“Dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO i uručivanje odlikovanja toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini. Šokiran sam i kao čovjek i kao učesnik Odbrambeno – otadžbinskog rata da se ovakav sraman čin dešava u sred Republike srpske, bez ikakve reakcije institucija Republike srpske”, rekao je Miličević.

On je naglasio da je 103. brigada HVO odgovorna za veliki broj zločina na području Posavine i Dervente, logore, mučenja i masakre, što sigurno nije nepoznato Milanoviću, a pogotovo vlastima Republike srpske.

“Veliki broj poziva sam dobio od stanovnika Dervente koji su u nevjerici posmatrali vijorenje ratnih obilježja HVO i paradiranje u ratnim uniformama te zločinačke brigade, uz isto pitanje od svih – kako je moguće da se ovo dešava u Republici srpskoj i ko je ovo dozvolio? “, istakao je Miličević.

 

Patria

Na vrh