Tuzla

Poruka tuzlanskog muftije ef. Fazlovića povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana (VIDEO)

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović povodom nastupajućeg ramazana uputio je poruku vjernicima u kojoj je naglasio važnost dobročinstva u ovome mjesecu i ibadeta koji je preporučen vjernicima.

– Sa priželjkivanom radošću smo se pripremali da večeras, nakon dvogodišnjih teških kušnji života s pandemijom, u značajnoj mjeri ispunimo svoje džamije ibadetima među kojima je i naš prvi teravih-namaz. Čvrsto uvjereni da će nas ramazanski post na svoj način duhovno preporoditi, iščekujemo da sa sutrašnjim danom, ako Bog da, poteče zadovoljstvo sehura i iftara u našim porodicama i džematima – naveo je efendija Fazlović.

Kako je istakao, promjene koje donosi ramazanski post imaju suštinsku važnost jer nas u odnosu prema Allahu, dželle šanuhu, duboko učvrste u našoj bogobojaznosti i skrušenosti, a prema ljudima u blagosti, razumijevanju i dobrim djelima.

 

-Post je jedna velika tajna. Samo Bog Sveznajući doista zna ko među Njegovim robovima posti. Otuda je post tako snažan dokaz vjerovanja i dobra koje nosimo u svojim dušama, što se veoma jasno vidi iz riječi Uzvišenog Boga u slijedećoj predaji: Post se obavlja radi Mene i Ja za njega posebno nagrađujem – kazao je tuzlanski muftija.

 

Ibadet posta je, naglašava, jedinstven duhovni i fizički test kojim se oblikuje karakter – u strpljivosti i napuštanju prohtjeva koji dušu i tijelo upropaštavaju. Bogobojaznost postača je sigurna brana između njegove duše i grijeha. Postom i bogobojaznošću odnosno sviješću o Božijoj sveprisutnosti, uvećavamo stepen duhovne čistote i približavamo se Gospodaru svjetova.

 

-A svojom blagošću i dobričinstvom postači mogu oživjeti nadu u mogućnost istinskog zajedništva među ljudima. Onaj ko je pokoran i ponizan pred Bogom Svemogućim, uspjet će da na temeljima iskrenosti i blagosti obnovi dragocjeno međuljudsko povjerenje. U više kur'anskih poruka, odmah poslije vjerovanja i bogobojaznosti (iman ve takva), zahtijeva se djelovanje na popravljanju odnosa između ljudi (islah) – podvlači efendija Fazlović.

 

Kako je poručio, neka iz ramazanskih ibadeta ponikne snaga s kojom ćemo jačati svoju pobožnost i želju za dobrim djelima.

-Duboko iz srca i duše upućujmo dove Svemogućem Bogu da cijelom svijetu, pa i nama u ovoj našoj lijepoj Zemlji, olakša stanje i ukaže na Pravi put. Ramazanski dani posta i blagoslovljene noći istinska su prilika za to. Posebno sudbonosna noć El-Kadr. Molimo Allaha Uzvišenog da nam u ovoj noći odredi i daruje dobro ovog i Onog svijeta – da nam bude bolja od hiljadu mjeseci. U ovom blagoslovljenom času naše misli su posebno s muslimanima u Podrinju i Posavini. Allahu Svemilosni, uvedi nas Svojom milošću u blagoslovljeni ramazanski mjesec i podari nam Svoju trajnu uputu – poruka je tuzlanskog muftije.

 


Komentari

Na vrh