Lični stav

Poruka Tegeltiji: Bošnjaci će prebroditi tu, kako on kaže, evropsku islamofobiju

Savjetnik Milorada Dodika i bivši čelnik VSTV-a Milan Tegeltija na Twitteru je ponovo slao poruke koje su naišle na kritike javnosti.

“Ne postoji način da bošnjački političari prebrode evropsku islamofobiju. Zabluda da je to moguće kroz građanski koncept samo je gubljenje vremena. Islamofobija u Evropi je duboko ukorjenjena i niko u Evropi neće zaboraviti da su Bošnjaci muslimani, čak i ako Bošnjaci to zaborave”, napisao je Tegeltija.

Pravni stručnjak Enver Išerić poslao je poruku Tegeltiji –  ‘pozivam te za svjedoka da su Bošnjaci muslimani’.

“Kaže Milan Tegeltija da je „Islamofobija u Evropi duboko ukorjenjena i niko u Evropi neće zaboraviti da su Bošnjaci muslimani, čak i ako Bošnjaci to zaborave.” Možda je Tegeltija u pravu.Ali to Bošnjake neće učiniti manje muslimanima. Naprotiv, to je razlog da budu još bolji, moralniji, iskreniji, odvažniji i hrabriji.

Bošnjaci će prebroditi tu, kako Tegeltija kaže, evropsku islamofobiju. I zalaganje za građanski koncept nije gubljenje vremena. Možda jeste za Tegeltiju, jer građanski koncept podrazumijeva osiguranje jednakih prava za sve građane naše države Bosne i Hercegovine. To je za Tegeltiju i one koje on slijedi potpuno neprihvatljivo. To su dva različita koncepta uređenja države i društva.
Zato nas Bošnjake nikakva islamofobija neće i ne smije odvratiti i skrenuti sa puta i koncepta osiguranja jednakih prava za sve građane.

A što se tiče njegove (Tegeltijine) tvrdnje da je „islamofobija u Evropi duboko ukorjenjena i niko u Evropi neće zaboraviti da su Bošnjaci muslimani, čak i ako Bošnjaci to zaborave” moram istaći da Bošnjaci i ne žele da bilo ko u Evropi i u cijelom svijetu zaboravi da smo mi,  Bošnjaci muslimani. Čak šta više, nikada to nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo to isticati. Jer biti musliman znači biti čovjek u pravom smislu te riječi, kako ga opisuju sve religije. A kada bude najpotrebnije i Milan Tegeltija i svi njegovi islamofobi će nama svjedočiti da smo bili muslimani. Zato ih pozivamo „Budite svjedoci da smo mi muslimani“,  istakao je Dr.sc. Enver Išerić.

Komentari
Na vrh