Komentari

POPULISTIČKI MENTALITET Principi Našista: U Sarajevu ubistva nisu važna, jer su oni vlast, a u Tuzli je stanje alarmantno, gdje su opozicija!

Majstori su u zloupotrebljavanju i iskorištavanju tragičnih događaja u bosanskohercegovačkom društvu u političke svrhe i prikazivanje političkih protivnika babarogama bez empatije na bol onih koji pate zbog tih tragičnih događaja.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Majstori su u zloupotrebljavanju i iskorištavanju tragičnih događaja u bosanskohercegovačkom društvu u političke svrhe i prikazivanje političkih protivnika babarogama bez empatije na bol onih koji pate zbog tih tragičnih događaja.

Političke perjanice Naše stranke koristeći tu taktiku zapravo nastoje maskirati potpunu vlastitu neodgovornost i izostanak empatije spram žrtava na prostoru na kojem oni djeluju i vladaju.

Posljednji primjer su tragedije u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, ali je Naša stranka našla za shodno da se isključivo bavi političkom odgovornošću vlasti u Tuzli, dok su u KS poput lisica mudro se sakrili i kako opozicija optužuje sabotirali pokušaj da se raspravlja o nesigurnom okruženju.

Perjanica Našista Dragan Mioković morao je otići u Tuzlu da vidi da je sigurnosna situacija u Federaciji loša, pa da obeća kako će Komisija za sigurnost Predstavničkog doma FBiH na sjednici razmatrati tu situaciju. Istovremeno, Mioković je sa stranačkim kolegama zatražio smjenu ministra unutrašnjih poslova TK i policijskog komesara.

Još jedna perjanica NS Mirjana Marinković Lepić, koja malo jeste, malo nije predsjedavajuća Predstavničkog doma FBiH u Tuzli obećava da će se na sjednici tog doma govoriti o sigurnosnoj situaciji, te napominje kako je baš u Tuzli zbog dva teška ubistva situacija alarmantna.

Dakle, dva zaista tragična događaja i ubistva koja su potresla Tuzlanski kanton za Miokovića, Marinković Lepić i druge Našiste su politički problem i pitanje.

“Politika svojim populističkim odlukama skriva nerad i nezainteresiranost da zaštiti živote ljudi. Poruka da nema političke odgovornosti je poruka ohrabrenja nasilnika da se nastavi nasilje, prije svega, nad ženama, femicid i ubistva uopšte. Žene u Tuzlanskom kantonu nemaju povjerenje u policiju – naveo je predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK Jasmin Kadić, na sijelu Našista povodom ubistva Amre Kahrimanović u TK.

Naša stranka je u Tuzlanskom kantonu izašla pred javnost s ciljem ishodovanja odgovornosti i ostavki u MUP-u i Upravi policije TK, nakon što je pripadnik MUP-a na godišnjem odmoru Elvis Ćustendil ubio Amru Kahrimanović.

I bilo bi uredu da to rade kao ozbiljan politički faktor u TK, no Naša stranka to tamo nije, ali jeste u Kantonu Sarajevo, gdje se nisu ni oglasili povodom više tragičnih događaja, a u koaliciji su koja nije dozvolila održavanje hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji.

U Izvještaju o radu MUP-a TK za 2023. godinu navedeno je da je na području TK u toku te godine evidentirano 11 ubistava i 8 ubistava u pokušaju. A sva ubistva i ubistva u pokušaju su rasvijetljeni događaji, što ujedno znači i da nema nepoznatih počinilaca.

Primjera radi, u Izvještaju o radu MUP-a i Uprave policije KS navodi se da su evidentirana četiri krivična djela Ubistvo iz člana 166. KZ FBiH. Ni ta, ni posljednje ubistvo Farisa Pendeka u januaru 2024. godine nisu bila ubistva zbog kojih bi Našisti pokrenuli pitanje sigurnosne situacije u KS i tražili ostavku ministra i komesara Uprave policije KS.

Kao i u TK, i u KS su sva djela rasvijetljena, počinioci lišeni slobode i uz službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo evidentirala je u 2023. godini šest krivičnih djela Ubistvo u pokušaju iz člana 166. u vezi člana 28. KZ FBiH. Svih šest djela je rasvijetljeno, počinioci lišeni slobode i uz službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu.

Ali ni to nije dovoljno da Naša stranka organizuje javne događaje i press konferencije, kako bi sigurnosnu situaciju učinili političkim problemom, jer kako rekoše: “Poruka da nema političke odgovornosti je poruka ohrabrenja nasilnika da se nastavi nasilje, prije svega, nad ženama, femicid i ubistva uopšte”.

Ali, čudno funkcioniše taj politički mozak Našista, jer oni bi pričali o femicidu i nasilju, ubistvima i sigurnosnoj situaciji tamo gdje nisu vlast i malo toga mogu učiniti, a šute tamo gdje bi kao vlast mogli mijenjati.

U Kantonu Sarajevo šute i ne čine ništa, ali su dva puta glasali za Kenana Magodu, kojeg je bivša supruga optuživala i prijavljivala za porodično nasilje. Očito su femicid i nasilje nad ženama, kao i teška krivična djela, za Našu stranku nekad prihvatljiva društvena anomalija, a nekada, ovisno o situaciji prilika za ubiranje političkih poena.

Isto vrijedi i za nasilnike nad ženama koji to provode u entitetu Rs. Poput primjera radi Staše Košarca, čija supruga je u Parlamentu BiH svjedočila o nasilju i maltretiranju, a predstavnici Naše stranke u skladu sa svojim berzanskim principima digli ruku za njegov izbor za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Jer, ti berzanski principi Našista osjetljiviji su od ovisne vrijednosti dolara i nafte. Tako je za Našu stranku prihvatljivo da je Košarac tukao suprugu, da se na ulicama Sarajeva gine, ali je ozbiljan problem sigurnosna situacija u Tuzli.

Političko licemjerstvo Naše stranke odavno je prešlo sve granice skale politički prihvatljivog i ušlo u fazu koja jasno pokazuje da je riječ o projektu spremnom da gazi preko mrtvih za parče vlasti. A, to već nije i ne smije biti prihvatljivo!

 

Patria

Na vrh