Tuzlanski kanton

Pomoće penzionerima sa područja TK neće biti isplaćena uz avgustovsku penziju zbog Vlade Federacije BiH

Zbog operativnog problema u transferu sredstava Federalnom zavodu PIO/MIO koji je Vlada Tuzlanskog kantona namijenila penzionerima sa najnižom penzijom, jednokratna pomoć od 100 KM neće biti isplaćena sa avgustovskom penzijom. Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je 3,7 miliona KM za ovu namjenu nakon čega je samo trebalo uslijediti potpisivanje protokola za transfer sredstava.

„Međutim, mi smo nezvanično, telefonskim putem obaviješteni da možemo pristupiti potpisivanju sporazuma ali da Federalni zavod PIO/MIO ne smije zaprimiti sredstva prije nego li zasjeda komisija Federalnog ministarstva, koja će se formirati i koja bi regulisala teransfer ovih sredstava prema Federalnom zavodu PIO/MIO“, kazao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić na današnjoj press konferenciji.

Podrška penzionerima sa najnižom penzijom, jednokratno u visini od 100 KM nastavak je onoga što je Vlada Tuzlanskog kantona započela prethodne godine i ujedno jedna od mjera, odn sastavni dio ekspozea premijera Irfana Halilagića.

Skupština Tuzlanskog kantona je u prethodnom mjesecu, usvojivši izmjene i dopune Budžeta TK obezbijedila 3 miliona i 700 hiljada KM za ovu namjenu. Vlada Tuzlanskog kantona posljednjih se dana u više navrata obraćala  Federalnom zavodu PIO/MIO kako bi dobili zvaničan odgovor u vezi sa ovim problemom, koji nije uslijedio do danas, kazao je ministar Alić.

„Nažalost moramo konstatovati, s obzirom na datum u kojem jesmo, da zahvaljujući ovim procedurama koje su nam nametnute i na koji nemamo utjecaj, mi nećemo moći realizovati ove mjere uz avgustovsku penziju budući da je već od jučer počeo obračun penzija, odn. štampanje čekova ali ćemo tražiti rješenje da što je moguće prije riješimo ovu situaciju, kako bismo realizirali sredstva“, naglasio je resorni ministar Alić.

Vlada FBiH treba formirati tijelo, odn. komisiju koja bi trajno i sistemski riješila ovo pitanje priliva neplaniranih sredstava na račun Federalnog zavoda PIO/MIO, informacija je koja je nezvanično stigla u resorno kantonalno ministarstvo.

„Ja hoću da vjerujem da ovo nije neka vrsta poruke Vladi Tuzlanskog kantona nego da je stvar tehničke odn. finansijske prirode. Nadam se da neću biti u krivu“, kazao je ministar Alić.

Na vrh