Zabava

Poljska: brisanje kolektivnog sjećanja u toku. Poziv antifašistima!

Da li ste upoznati da se širom Poljske odvija proces “dekomunizacije”? Naime, u gradu Gdańsku, naređena je promjena ulice Wyzwolenia (Oslobodjenja) jer desničari iz instituta “Instytut Pamięci Narodowej” smatraju da Crvena Armija nije oslobodila Gdańsk, nego ga osvojila i srušila. Kao da bi bilo bolje da Gdanskom i dalje vladaju nacisti? O čemu se radi!?

Na adresu 32.vijećnika stigla je jedna molba od poljskih drugova, antifašista.
Prošle godine, u Poljskoj je usvojen zakon o zabrani propagiranja komunizma kroz nazive ulica, trgova i drugih javnih mesta i i zgrada. Opštine su dobile godinu dana roka da promjene sve “kontroverzne” nazive. Koje nazive treba promjeniti, odlučivao je takozvani “Institut za nacionalno sjećanje” (originalno na poljskom: “Instytut Pamięci Narodowej”, skraceno IPN). Ovaj “institut” se od početka bavi brisanjem kolektivnog sjećanja, javnih prostora djela komunističkih, socijalističkih i uopšte – naprednih javnih radnika. Bavi se takođe i pisanjem nove, isključivo desničarske verzije istorije.
Kako smo već rekli, opštine su dobile godinu dana da promjene “kontroverzne” nazive po upustvu IPN-a. U opštinama koje nisu ispunile ovu obavezu, predstavnik premijera na terenu – wojewoda izdaje naredbu u kojoj piše koje nazive mijenja i određuje nove nazive.
U jednom malom poljskom gradu – Bielawe, Donja Slezka je sačuvala ulicu Karla Marksa i nekoliko drugih ulica, poljskih i stranih ljevičarskih heroja. Naravno, wojewoda Donje Slezke izdao je i za taj grad naredbu u kojoj mijenja nekoliko naziva. Sve to se dešava iako su stanovnici ovih ulica bili odlučno protiv ovih promjena.
Da bi članove ovog opštinskog savjeta primorali da napišu žalbu na Upravni(Ustavni) sud potreban je što širi pritisak na savjet. Ako se ovako mali grad (oko 30 hil. stan.) usprotivi vojvodi, bio bi to primjer da i drugi krenu istim putem i možda čitava “dekomunizaciju” sruše. Zbog toga su nas zamolili da pošaljemo što više poruka (pisama) za članove opštinskog savjeta Bielawe sa molbom da tokom naredne sjednice pripreme žalbu protiv odluke wojewode. S toga se ovim putem obraćaju antifašistima Evrope da pošalju ovu informaciju dalje.

* Voivoda – na poljskom wojewoda, je predstavnik premijera na terenu – Poljska je podjeljena na 16 okruga, nazvanih “województwa” – voivodstvo. Na čelu svake voivodstve stoji voivoda kojeg postavlja predsjednik vlade (premijer). Osim toga u svakom voivodstvu je samouprava je izabrana na lokalnim izborima.

U zakonu o lokalnoj samoupravi Poljske je jasno napisano da su nazive ulica isključivo u kompetencijama lokalne uprave. Ingerencija centralne vlade (voivoda je predstavnik centralne vlade) je kršenje drugog zakona, prema nekim informacijama – ustava. Jedina mogućnost da bi zaustavili ovu samovolju je žalba na odluku voivoda na upravni sudovi.

Pismo za članove opštinskog savjeta Bielawe

Prema informacijama iz medija  saznali smo da je u pripremi  tzv “Zakon o dekomunizaciji” u gradu Bielawu, Voivoda Donje Šleske izdala je zamjenski nalog u vezi s promjenom imena ulica. Smatramo da je to neprihvatljivo uplitanje u nadležnost teritorijalne samouprave, a kako je poznato, javne konzultacije pokazale su snažno protivljenje planiranim promjenama. Stoga vas pozivamo da  27. prosinca 2017. podnesete zahtjev za dopunu dnevnog reda slijedećeg zasjedanja Gradskog vijeća Bielawa kako biste donijeli rješenje o osporavanju gore navedenog i zatražite nadležnost na upravnom sudu. Također, pozivamo na podršku ovoj rezoluciji.

S poštovanjem.
Potpis.

Originalno na poljskom:

Z informacji medialnych, dowiedzieliśmy się, że również odnośnie miasta Bielawy, w ramach tzw. “ustawy dekomunizacyjnej”, Wojewoda Dolnośląski wydał zarządzenie zastępcze w sprawie zmiany nazw ulic. Uważamy, że jest to niedopuszczalna ingerencja w kompetencje samorządu terytorialnego, ponadto , jak wiadomo, konsultacje społeczne wykazały zdecydowany sprzeciw mieszkańców wobec planowanych zmian. Dlatego, apelujemy do Państwa o wnioskowanie o rozszerzenie porządku obrad najbliższej sesji Rady Miasta Bielawy w dniu 27.12.2017 o podjęcie uchwały o zaskarżeniu ww. zarządzenia do właściwego sądu administracyjnego. Apelujemy również o poparcie dla wspomnianej uchwały.
Z poważaniem.
Potpis.

Ovo je lista članova opštinskog savjeta, kojima možete da šaljete gore navedeno pismo:

zdragan@rm.um.bielawa.pl, jgajda@rm.um.bielawa.pl, wkroczak@rm.um.bielawa.pl, jflorczak@rm.um.bielawa.pl, tjazowski@rm.um.bielawa.pl, rkusmierek@rm.um.bielawa.pl, mmasyk@rm.um.bielawa.pl, kmolasy@rm.um.bielawa.pl, aowczarek@rm.um.bielawa.pl, apajda@rm.um.bielawa.pl, mpyziak@rm.um.bielawa.pl, graganowicz@rm.um.bielawa.pl, lstrozyk@rm.um.bielawa.pl, ttkacz@rm.um.bielawa.pl, nwarchol@rm.um.bielawa.pl, twojciechowski@rm.um.bielawa.pl

Zamolite drugarice i drugove – kada budu slali poruke da stave svoj naslov ove poruke, da ne bi otišla u “Spam”.

Komentari
Na vrh