BiH

Poljoprivrednici iz Odžaka počastili volom sugrađane zbog konkursa za dodjelu državnog zamljišta po jednakim uslovima

Nakon decenijskih apela i zahtjeva obilježenih višednevnim protestima, novčanim kaznama i pravnim bitkama,  domaći poljoprivredni proizvođači u Odžaku dočekali su da se raspiše konkurs za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta po jednakim uslovima za sve proizvođače.

 

Konkurs je raspisan prije dva dana, a u tu čast su članovi udruženja poljoprivrednika Žito iz Odžaka ispekli vola u centru grada, te će tako simbolično kao znak zahvalnosti za stalnu podršku počastiti građane i proslaviti pobjedu pravde.

 

Inače, pravna bitka za obradivo poljoprivredno zemljište traje godinama. Pokušana dodjela zemljišta u koncesiju na više od 40 godina je prije par godina zaustavljena  zahvaljujući apelaciji premijera FBiH Ustavnom Sudu FBiH  Fadila Novalića i zastupnika u Skupštini  Posavskog Kantona.

 

– Višedecenijska bitka  za državno poljoprivredno zemljište u Odžaku obilježena  masovnim protestima, blokadama cesta i pregovorima napokon je rezultirala raspisivanjem transparentnog konursa kojim će domaće tvrtke moći pod jednakim uvjetima koristiti to zemljište u zakup. Pravda je nekad spora ali uvijek dostižna. U ovom vremenu nadolazeće ekonomske krize obrađena plodna odžačka zemlja od strane domaćih ljudi limitiranom površinom kako bi se zadovoljilo što više zainteresiranih proizvođača garantira da neće biti krize za hranu u Odžaku – kažu članovi udruženja Žito.

Na vrh