Komentari

Politička bošnjačko-bosanska većina protiv kratkoročnog nametanja (SDA, DF, SBiH, NES), a manjina (Trojka) ZA nametanje

Politička bošnjačko – bosanska većina protiv kratkoročnog nametanja (SDA, DF, SBiH, NES), a manjina (Trojka) ZA nametanje

Više nema nikakve dileme, kako sada stvari stoje, a obzirom da je potpuno razvidno, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ponovo će posegnuti za izmjenama Ustava FBiH, kako bi ponovo izašao u susret političkim željama HDZ-a.

Ovaj put te želje, u potpunosti se poklapaju i sa političkom željama sarajevske Trojke (SDP, NiP, NS) koje odlučno poručuju da u vlast žele isključivo sa HDZ-om.

Čini se da će Christian Schmidt donijeti rješenje po kojem je moguće formirati vlast u FBiH mimo političke volje Bošnjaka izražene kroz Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH i kroz potpredsjednika FBiH Refika Lendu, te da će za formiranje vlasti biti dovoljno udruženo hrvatsko – srpsko zaobilaženje Bošnjaka.

Međutim, kada se pogledako je PROTIV a ko ZA kratkoročno nametanje, jasno se vidi da većina bošnjačkog i bosanskog biračkog tijela je protiv toga.

Protiv su naime, SDA, DF, NES i SBiH.

Dok je ZA politička manjina oličena u SDP, NiP i NS.

I upravo postojanje te većine odnosno manjine moglo bi odrediti konačno djelovanje Schmidta. On je svakako pod radarima javnosti, posebno one evropske, a obzirom da se Evropska unija nije složila s njegovim intervencijama 2. oktobra, te da je pokazao da nije ništa deblokirao, već suprotno dodatno zakomplicirao cjelokupan proces te izgubio svaki kredibilitet za valjanu novu odluku.

Nastup Schmidta u kojima više puta spominje ‘parlamentarnu većinu’ jasno ukazuje da je Schmidt skloniji govoriti jezikom Trojke plus i HDZ-a nego jezikom Ustava. Ali, možda ga je poljuljala i činjenica da se u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije ipak nazire neka nova ‘parlamentarna većina’.

Schmidt je do sada mogao odigrati važnu ulogu, ali on to nije u stanju učiniti jer je samo alat u rukama različitih aktera, prije svih Ambasade SAD-a.

Domaći akteri dokazuju da su potpuno nespremni za kompromis.

A, kako će biti kada su SDA davno izbacili iz svih kombinacija, ne računajući na Klub Bošnjaka i Refika Lendu.

Jednako tako i SDP je nezaobilazan, pa eto u konačnici i HDZ, jer ima Lidiju Bradara. No, NES i SBiH koji uz SDA i DF čvrsto stoje u uvjerenju da ne žele kratkoročna rješenja, mrse konce u rukama Schmidta, koji po nalogu SAD-a, ali i Hrvatske i HDZ-a BiH mora učiniti i posljednji korak na putu konačnog osiguranja uspostave vlasti u kojoj će jedina konstanta biti HDZ.

 

 

(A.Č.Z./ Patria)

Na vrh