Lični stav

POKRET ZA ČISTI ZRAK – za manje od 24 sata prikupio više od 12.000 članova

Dolaskom zime Tuzla je (kao i svake godine do sada) postala jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Mjerenja kvaliteta zraka iz dana u dan, samo pokazuju da se situacija pogoršava. Građani sa pravom pitaju “do kada?”.

Okupljeni oko FB grupe “POKRET ZA ČISTI ZRAK” odlučili su da sa riječi pređu i na djela. Ono što je bitno i što žele istaknuti iz ove grupe je to da ne žele da ih vežu ni za jednu političku partiju ili grupaciju, građani okupljeni u ovoj grupi žele samo “čisti zrak” u Tuzli. Evo šta i organizatori ove grupe kažu koji su im ciljevi u narednom periodu …

 

Uzroke znamo i trebaju nam hitno rješenja!

Ova neformalna grupa građana je nastala kao potreba da se riješi problem sa zagađenim zrakom. Jednostavno, građani žele čist zrak, a ne rak! Naravno da ćemo zajedno razraditi sve naše aktivnosti, ali ćemo vam i prezentovati kako smo to zamislili.

U prvoj fazi idemo sa FB kampanjom kako bi naša poruka došla do što većeg broja građana. U tom pogledu ćemo raditi na izradi selfija i video poruka sa jasnom tematikom.

U drugoj fazi idemo na organizovanje nekog vida tribine sa stručnjacima jer mi želimo da struka dođe do izražaja i da ona ponudi rješenja. I struka je jedina koja se mora slušati u ovome. Struka će razraditi rješenja od kojih nećemo odstupiti.

Treća faza su aktivnosti koje će imati cilj da najave masovno okupljanje građana sa samo jednim ciljem, a to je čist zrak! Mi zahtjevamo konkretne promjene po ovom pitanju i polovična rješenja nas neće zanimati. U svemu ćemo nadležnim službama ostaviti vremena da reaguju, a ukoliko ne dođe do toga preuzeti ćemo konkretne aktivnosti na terenu!

Krajnje je vrijeme da se svi osvjestimo, ako ne zbog nas onda zbog naše djece. Nemojmo dozvoliti da nas više zavaravaju i od nas prave budale. Posvetite svoje slobodno vrijeme ispunjavanju građanske dužnosti i uzmite stvari u svoje ruke. Ovdje nije pitanje vjere, nacije, stranačke pripadnosti, vitalnog nacionalnog interesa ili nečeg drugog.

Ovdje je pitanje zdravog života naše djece i nas!

Životi nemaju cijenu!

 

Podržati i pristipiti ovaj grupi možete OVDJE

Na vrh