Lični stav

Pokrenuta inicijativa da se Selimu Bešlagiću podigne spomenik u Tuzli za života

Nije baš uobičajena praksa da se  zaslužnim ljudima podiže spomenik dok su još živi. Iako nije uobičajena praksa, primjera u svijetu ima bezbroj (Ronaldo, Zlatan …), pa je tako od našeg sugrađanina uvaženog profesora Sulejmana Mulića Šulca potekla inicijativa da se Selimu Bešlagiću građani ovoga grada, za sve ono što je uradio za ovaj grad i ovu zemlju oduže podizanjem spomenika. Naš Selim je hvala Bogu iako u poodmaklim godinama još uvijem i živ i zdrav i čio, a lično mislimo da je ovaj spomenik i te kako zaslužio. Pokrećući ovu inicijativu, Sulejman je uputio otvoreno pismo/poziv upravi grada obrazlažući svoj prijedlog i poziv na njegovu realizaciju. Pismo Viijećnicima i Kolegiju Gradskog vijeća Tuzla prenosimo u cijelosti …
Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla
Kolegij Gradskog vijeća Tuzla
U povodu 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle pokrećem inicijativu da se gospodinu Selimu Bešlagiću podigne spomenik za života. Ovu inicijativu upućujem: Vijećnicima Gradskog vijeća Tuzla iKolegiju Gradskog vijeća Tuzla
Spomenik Selimu Beslagiću u Tuzli,
Da li podržavate inicijativu da se Selimu Bešlagiću za života podigne spomenik u rodnom gradu, a sve zbog zasluga tokom agresije na naš grad i domovinu.
Na spomeniku bi pisalo:
Ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine.
Ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine, kazao je sredinom maja 1992. godine ratni načelnik Tuzle i današnji zastupnik Skupštine Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić u čuvenom razgovoru sa Tomislavom Pračerom, bivšim majorom avijacije JNA kada je vihor agresije već uvelike zahvatio našu nezavisnu državu, a visoki oficir sada već strane sile čelniku “grada soli” predlagao da proglasi “izvesnu autonomiju” i izrazi želju “da nastavi živeti u Jugoslaviji”.
Spomenici u smislu odluke smatraju se skulpture, biste, spomen-kompleksi odnosno obilježja, spomen-česme, spomen-ploče i fontane koji svojim sadržajem, estetskim izgledom i funkcionalnoš ću namjenjeni očuvanju uspomena na historijske događaje i ličnosti, a to su spomenici kojima se obilježavaju historijski događaji od posebnog značaja za Grad Tuzlu i BiH a koji su obilježili bližu ili dalju historiju i dali poseban doprinos odbrani grada njegovom razvoju i afirmaciji Grada Tuzle kao i spomenici podignuti u znak sjećanja na osobe koje su svojim djelovanjem dale poseban doprinos razvoju i afirmaciji Grada Tuzle i Bosne i Hercegovine, te o čuvanju civilizacijskih vrijednosti, multietičnosti i posebnosti Grada Tuzle i Bosne i Hercegovine.
Načelnik Tuzle od 1990 do 2001 godine i guverneru Tuzlanskog kantona kojem se neizmjerno divim i poštujem:
Za druga mr Selima Bešlagića s pravom mogu reći da pripada uskom krugu najvećih i najprepoznatljivih Tuzlaka, bez dileme, već decenijama!
Njegovi dosezi su bili veličanstveni, u pravom smislu čovjek, patriota koji plijeni harizmom i snagom. Uzdignute glave prolazi gradskim ulicama, a gdje god da se pojavi, sugrađani ga dočekuju raširenih ruku i s velikim poštovanjem
Ovaj veliki borac za multietničku i multikulturalnu BiH dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada za ljudska prava, mir i demokratiju, a među njima su nagrada za mir “Kurt Waldheim”, kao i najveće priznanje Sjedinjenih Američkih Država “W. Averell Hariman”.
Ujedno je bio i kandidatu za:
Nobelovu nagradu za mir, Selim Beslagić je neprikosnoveni borac za multietničku i multikulturnu BiH. Višestruki dobitnik uglednih internacionalnih nagrada za ljudska prava, mir i demokraciju, među kojima je Nagrada za mir “Kurt Waldheim”, koju je godinu prije njega ponio jordanski kralj Husein, ali i Nagrada “W. Averell Hariman”, što je najveće priznanje Sjedinjenih Američkih Država, kojim su okićeni i Jimmy Carter i Madeleine Albright, sve do počasnog doktorata prava na Northwestern University u Chicagu i ulaska u najuži krug kandidata za Nobelovu nagradu za mir.
Ostalo je istorija
Hvala ti za sve.
Nakon što je uvaženi profesor ovu svoju inicijativu podijelio na društvenim mrežama, brojni Tuzlaci su se u komentarima složili sa njim podržavajući ovu njegovu ideju. Na redu je sada Grad!
Na vrh