Kult(ura)

“Poema o bosanskom bijelom šehidu” 11. aprila u BKC-u u Tuzli

“Poema o bosanskom bijelom šehidu”, umjetnički doprinos memorijalizaciji i podsjećanju na tragediju uleme koja je uz svoj narod proživljavala istu sudbinu, bit će izvedena na Dan šehida u četvrtak, 11. aprila 2024. godine, u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona (BKC) u Tuzli, s početkomu 18.00 sati.

Poema je nastala kao rezultat promišljanja i želje u Udruženju ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se trajno, na umjetnički način, obilježi uloga imāmā u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić.

Organizatori projekcije poeme u Tuzli su Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko.

Režiju je uradio Ernad Pandžić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš-Selimović a muziku Ammar Jažić, Mirza Redžepagić i Muhamed Latić. Glumci i izvođači u Tuzli će biti: Irfan Kasumović, Nusmir Muharemović, Burhan Šaban, Mustafa Isaković, Resul Alić, Mirza Ganić, Senida Balić, Alma Hadžić, Nadira Hurem, Sumeja Hrbat, Zejneb Balić i Abdullah Balić. Inspicijent je Senad Bešić, muzički producent Ammar Jažić, a adaptaciju je uradio Nesib Hadžić.

Na vrh