Kolumne

PodUzgredRečeno: SEZONA (NI)JE POČELA!

Na “svome mjestu” sunčanog ponedeljka i utorka. U sriijedu- zabijelio SNIJEG..!

 

Piše: Sead Hambiralović

Slana jezera još nisu napunjena, a pušteni slapovi. Poneki se okupali. Uglavnom mlađi i evo prvih turista. Nikolina Dujmić i Dražen Petrović su iz Vinkovaca. Naobdan, prenoćili pa produžili do visočkih tunela. Poklonili neobičnu “crvenu spravicu” i otom- potom kada ponovo dođu. Javiće se pa ćemo je na drugom ili četvrtom jezeru “demonstrirati”.

Sutradan lijep susret sa Nikolinom Iličić i Dominikom Borilovićem. Iz Županje i koja lakoća sretanje novih prijatelja. Ponudili se da pomognu oko kratkog premještaja poteškog betonskog postolja za suncobran.

Dominika “poučio” kako će onom ivicom ispod slapa. Ispričao da je prezadnja “tačka” najavljenih perfomansa Čovjeka koji hoda bos. Nakon probanja vještine prelaska uskom ivicom slapa slijedi zajednički fotos na drvenom mostiću sa panoramom jezera iTuzle. Iz prve ukopčao i nije pao u hladnu vodu. Mic po mic, strpljivo – kao pravi planinar- prešao na drugu stranu…

Kada krene sezona dolaziće- nije Županja daleko. Nadovezah višestruko dalje iz Kladuše, Osjeka, Novog Sada… Onima koji dolaze “naobdan”.

 

P.S.

Naravno, sinoć sa radošću prisustvovao umjetničkoj večeri posvećene Zdravki Novaku. Praktično svečana akademija o njegovim doprinosima sportskom, muzičkom i likovnom životu Tuzle.

I ne bez razloga poodavne godine pozvao na kaHvu da sa Vojislavom Vasiljević pogledaju eksponate koje sam poćeo “prenositi” iz Skandinavije. Najprije veliku sliku Novo sunce i seharu koju su poklonili Ćatići iz Švedske. Dobrica moja da “ukrasi” stavila “milje”. Vojka da ipak ne treba, “višak”- detalj koliko je sehara bila lijepa. Nije se naljutila kada sam makao, poslušano. Voljela je “školovane”, plus onaj davni buket karanfila koji joj je čuvena profesorica uručula nakon promocije mojih malih splavara.

A volim ići u Međunarodnu galeriju portreta i Mandžinu GM, a zna se koji je izložbeni prostor najviše na srcu i golemog razloga. Prije dvije godine poklonio Majkinoj Tuzli knjigu Panonika, priče sa slanih jezera, a utorak ide još važnije –  I N I C I J A T I V A.

 

Info.GljivaMira/ SeaD  

Na vrh