Tuzlanski kanton

Podsticaj za dalje uspjehe talentovanih i vrijednih učenika osnovnih i srednjih škola

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoški zavod TK organizovali su danas promociju učenika osnovnih i srednjih škola sa područja TK koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima u protekloj školskoj godini. Za ostvarene rezultate od 1. do 3. mjesta na takmičenjima 88 učenika dobilo je plakete i knjigu kao poklon.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića ovim se želi dati na značaju učenicima koji su osvajali prva tri mjesta na takmičenjima koja su sistemska na različitim nivoima.

„Također, važno je naglasiti da mi imamo poseban program za nadarene učenike koje stipendiramo i većina ovih učenika koji su danas prisutni oni su također i dobitnici naših stipendija, s obzirom da na osnovu osvojenih bodova oni mogu da dobiju naše stipendije za nadarene učenike“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović.

„Radi se o 24 vrste takmičenja a nastojali smo obuhvatiti svako dijete koje je u skladu sa odlukom ispunilo kriterije. To su u pitanju učenici osnovnih i srednjih škola koji su u različitim disciplinama osvojili prva mjesta na kantonu, prva mjesta u FBiH te od prvog do trećeg mjesta na nivou države i  međunarodnim takmičenjima iz svih disciplina koje su im bile dostupne“, pojasnio je kriterije za izbor direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.

Iman Kurtović je nekadašnja učenica JU Prva osnovna škola Živinice sada pohađa Srednju mješovitu elektrotehničku školu u Tuzli. Brojne su aktivnosti u kojima je Iman ostvarivala nagrade ali sama kaže da se najviše bavi matematikom.

„Ja sam nastojala da budem najbolja u svemu ali ubjedljivo najbolji rezultati su iz matematike gdje sam došla do Juniorske balkanske matematičke  olimpijade i tamo sam osvojila bronzu. Pored matematike takmičila sam se iz programiranja, fizike, vjeronauke, bosanskog jezika, engleskog jezika. Također sam pisala i literarne konkurse i bavim se sportom. Sve mi se samo posloži. Treba mi balans između matematike i engleskog jezika i jednostavno uživam u svemu tome a balans se napravi sam“ odgovara Iman na pitanje kako pronađe vremena za sve aktivnosti.

 

Učenik 3. razreda Richmond Park International School Tuzla Muhamed Numanović svoju budućnost vidi u bavljenju fizikom.

„Trenutno se najviše bavim fizikom kroz takmičenja a pored takmičenja na kantonalnom do državnog nivoa, učestvovao sam i na evropskoj i međunarodnoj olimpijadi ove godine gdje sam osvojio bronzane medalje. To su vrlo obimna takmičenja gdje je učestvovalo oko 200 učenika iz 38 evropskih i 10 vanevropskih zemalja te međunarodna olimpijada iz fizike sa 400 učesnika iz 80 zemalja a takmičenja su trajala više dana i održavala su se u Njemačkoj i Japanu“, opisuje Muhamed svoja zanimljiva iskustva.

 

„Sa dovoljno rada sve je moguće. Podrška je dobra u bilo kojem smislu. Uvijek je dobro vidjeti da neko cijeni vaš trud, vaše znanje“, mišljenja je učenica 2. razreda JU Gimnazija „Meša Selimović“ i Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla Amila Pašić. U prošloj školskoj godini Amila je  osvojila prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz informatike, 2. na federalnom i 3. na juniorskoj državnoj olimpijadi. Time je ostvarila plasman na juniorsku balkansku matematičku olimpijadu na kojoj je osvojila bronzanu medalju.

 

Pored Toga Amila Pašić odlične rezultate postiže i u muzici. Na međunarodnim takmičenjima osvojila je dvije 2. nagrade i jednu prvu nagradu kao solista na klaviru te jednu prvu kao dio kamernog dua. O današnjoj promociji Amila kaže: „Dobro je da se puno učenika podržava i stipendira jer daje im motivaciju. Možda na mene to ne utiče toliko jer znam koliko radim i koliko se mnogo trudim ali mislim da na mnoge učenike utiče, jer ih motiviše za dalji rad.“

 

 

Na vrh