Tuzlanski kanton

Podrška poduzetničkim projektima mladih u TK

Ugovori o partnerstvu na realizaciji sveoubuhvatnog programa podrške razvoju poduzetništva mladih „IMPAKT inkubator poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona“ potpisani su danas, u sklopu saradnje Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 10 lokalnih zajednica sa područja tog kantona.

Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović je naglasila značaj ovog projekta u koji se uključilo duplo više lokalnih zajednica nego prethodne godine.

– Ovim šaljemo jasnu poruku mladima da nam je stalo da oni ostanu na području našeg kantona, da ostanu u našoj zemlji i da smo mi ti koji će im pružiti podršku i biti vjetar u leđa za realizaciju njihovih biznis-planova. Mladi ljudi su kreativni i originalni, samo treba znati to prepoznati i oni trebaju da znaju da neko to vidi i da će im neko pružiti podršku – kazala je ministrica Mijatović.

Ministar finansija TK Suad Mustajbašić  je izrazio zadovoljstvo što je projekat koji je započeo prije dvije godine u međuvremenu unaprijeđen, kazavši da je Vlada TK za ovu godinu predvidjela 200.000 KM za ovu namjenu.

Program IMPAKT inkubator poslovnih ideja Tuzlanskog kantona obuhvata program preduzetničke obuke te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za 32 nova poslovna poduhvata na području 10 gradova i općina, pokrenutih od  mladih u dobi od 18 do 35 godina.

Program je jedan od planiranih projekata u okviru Strategije za mlade Tuzlanskog kantona i nastavak vrlo uspješnog projekta  koji je započet u saradnji s nerazvijenim i manje razvijenim lokalnim zajednicama Tuzlanskog kantona, podržan od Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK ponudilo je svim jedinicama lokalne samouprave učešće u realizaciji ovog projekta, a deset je odlučilo pridružiti se.

Jedinice lokalne samouprave za realizaciju ovog projekta izdvajaju oko 5.000 KM, Fondacija Impakt 10.000 KM, dok će Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK po jedinici lokalne samouprave izdvojiti po 20.000, ukupno 200.000 KM – navodi se u saopćenju Vlade TK.


Komentari
Na vrh