Business

Podrška Grada Tuzle za 81 privredni subjekt u okviru projekta “Siguran start”

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je danas potpisivanje ugovora sa korisnicima podrške po Programu raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzle namjenjenih za novčanu podršku privrednim subjektima na području grada po projektu „Siguran start“. Za ove namjene iz Budžeta Grada Tuzle obezbijeđeno je 170 hiljada KM, a podržan je 81 korisnik.

 

„Dio naše Strategije razvoja je podrška malim preduzećima, obrtima i mi već nekoliko godina realizujemo projekat „Siguran start“. U ovoj godini smo izdvojili 170 hiljada za 81 obrt, i nastavićemo tako. Treći smo u Bosni i Hercegovini po broju obrta, a naš je cilj da budemo prvi ili bar drugi. Razlika je za samo 20 obrta  da budemo drugi. Evo, nastojaćemo, i dobro je da mogu ovo da kažem, želimo podržati obrtem i hoćemo imati najviše registrovanih obrta u Bosni i Hercegovini“, izjavio je gradonačelnik Imamović.

 

Jasminka Ahmetović, vlasnica STO Krojački salon „Jasna“, u ime korisnika novčane podrške zahvalila se gradonačelniku Imamoviću i Gradu Tuzli na dodijeljenim novčanim sredstvima koja će biti od velike pomoći da se prevaziđe teška ekonomska situacija. „Inače ovo je druga godina podrške za moj obrt od strane Grada Tuzle i puno mi znači“, kazala je Ahmetović.

 

Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu krajem jula je objavila javni poziv za učešće u Programu raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzla namjenjenih za podršku privrednim subjektima na području grada za ovu godinu. Riječ je o grantovima za podršku privatnim preduzećima i poduzetnicima po projektu “Siguran start”, a radi se o novčanoj podršci novoregistrovanih firmi u 2021. godini, firmi registrovanoj u 2020. godini za podršku u drugoj godini poslovanja  i za zapošljavanje ranjivih kategorija stanovništva.

 

U odnosu na dostupne oblike podrške u okviru realizovanog Javnog poziva po projektu „Siguran start“, u strukturi korisnika dodijeljenih sredstava, najviše je zastupljena podrška za refundiranje/finansiranje troškova obaveznih doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za vlasnika novoregistrovane firme, za sufinansiranje do 50% troškova zakupa poslovnog prostora u kojem subjekt obavlja registrovanu djelatnost, te nabavke neophodne opreme i sredstava za rad registrovanog subjekta ili ugovorenih poslovnih usluga.


Komentari

Na vrh