Podrška angažmanu RGGF-a u procesu traganja za nestalim osobama

07.04.2021. 


Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić primili su danas u posjetu predstavnike Instituta za nestale osobe BiH Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa i Međunarodnog reziduanog mehanizma za kaznene sudove. Kako je rečeno, Institut je prepoznao kapacitete i kvalitetu Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta (RGGF) Univerziteta u Tuzli, a što bi se u značajnoj mjeri moglo iskoristiti u procesu traganja za nestalim osobama i pronalasku grobnica sa posmrtnim ostacima osoba nestalih u Bosni  i Hercegovini.

„Konvencionalne metode su skoro pa iscrpljene i aktualna situacija zahtijeva pronalazak novih metoda i tehnologija, te podizanje ovog procesa na jedan viši nivo. Nivo koji podrazumijeva korištenje savremenih informacionih tehnologija. U tom smislu pomoć eksperata sa Fakulteta i upotreba tehnologije kojom raspolažu, smatramo da bi nam mogla pomoći u ostvarivanju našeg cilja“, kazao je danas član Kolegija Instituta za traženje nestalih lica Nikola Perišić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i dekan RGGF-a Kemal Gutić, te je pojasnio da Fakultet između ostalog raspolaže LIDAR tehnologijom i opremom za lasersko skeniranje površina, koja bi potencijalno mogla pomoći u traženju ljudskih posmrtnih ostataka u zemlji.

Realizacija ovog projekta i njegovo sistematsko proširenje može rezultirati da RGGF, UNTZ i Tuzlanski kanton u cjelini budu pionir u ovoj oblasti u svjetskim okvirima, složili su se danas Preišić, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Sarajevu Elmir Camić i šef Ureda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove  Wojdyla Zbigniew.

Premijer Hodžić se gostima zahvalio na angažmanu i posvećenosti traganju za nestalim osobama.

„To je jedan izuzetno human cilj i Vlada Tuzlanskog kantona cijeni angažman svih institucija i pojedinaca koji djeluju na ostvarivanju ovog cilja. U tom svjetlu Vlada Tuzlanskog kantona podržava angažman Fakulteta, stručnog osoblja i tehničko – tehnoloških sredstava, u okvirima ovog zadatka“, zaključio je danas premijer Hodžić.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!