BiH

Počeo program ”Dani sjećanja na žrtve genocida” u Vozući – Predstavljena knjiga ”Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću”

Predstavljanjem knjige ”Srebrenica – zaboraviti ne smijem, halaliti neću” autora Hasana Hasanovića u Vozući je počeo program ”Dani sjećanja na žrtve genocida” koji organizuje Centar za razvoj, kulturu i sport (CERAKS).

 

Sala u kojoj je održana ova aktivnost je bila puna a o knjizi su govorili predsjednik CERAKS-a Eldin Imamović, zatim Berima Mulahalilović Osmić i sam autor Hasan Hasanović, a moderator je bio Adnan Ćebić. Autor se osvrnuo i govorio o nastajanju knjige i njenoj potrebi ali i tome kako je preživio genocid, te kakva su sjećanja na dešavanja iz jula 1995. godine i osjećanja danas.

 

Veliki broj prisutnih je predstavljanje knjige i priče o bolnim događajima u životu autora doživio emotivno i s pažnjom slušao njegove riječi. U knjizi je opisao kako je više od 20 kilometara nosio na svojim leđima ranjenog i ubijenog brata Putem smrti do slobodne teritorije u Nezuku kod Sapne. Autor je iskazao posebnu zahvalnost i radost što je među posjetiocima veliki broj mladih osoba, kazavši da mu je ovo prvi put da je polovina posjetilaca omladina a imao je na stotine promocija i predstavljanja knjige širom svijeta.

Predstavljanju knjige prisustvovali su i učesnici Marša mira iz Trepče kod Tešnja, koji su u srijedu krenuli na pohod ka Potočarima a koje su članovi Centra prigodno dočekali, što je bila prva aktivnost u okviru programa. Njih 15-tak već godinama, drugi dan svog pohoda prenoće u Vozući a zatim su u jutarnjim satima nastavili put ka odredištu.

 

Naredna aktivnost CERAKS-a u okviru ovog programa je predstavljanje pobjedničkih radova na Konkursu za najbolji literarni rad o temi Srebrenica. Pravo učešća imali su učenici iz BiH, a na iznenađenje organizatora radovi su stigli iz skoro cijele BiH, ponajviše iz Vozuće, zatim Mostara, Živinica, Gračanice, Maglaja, Hadžića, Srebrenice, Breze i Cazina. Odabrana su tri rada koja će biti nagrađena na predstavljanju radova u subotu 6. jula.

 

U ponedjeljak 8. jula u ranim jutarnjim satima planiran je ispraćaj učesnika Marša mira iz Vozuće. Već godinama Vozućani učestvuju u Maršu mira a ovaj put ih ide 25, među kojima su očevi sa maloljetnim kćerima i sinovima.

 

Posljednja aktivnost u okviru programa ”Dani sjećanja na žrtve genocida” je Mimohod ”Vozuća ne zaboravlja” u čast žrtvama genocida 11. jula u 19:30 sati.

 

Predstavnici CERAKS-a se nadaju da će se i ostalim aktivnostima pridružiti brojni građani kako bi zajednički odali počast žrtvama genocida.

Na vrh