Eventi

Počeo 12. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

12. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop svečano je otvoren u utorak, 26.7.2022. u Atelju Ismet Mujezinović, zanimljivom izložbom ‘kaleidoSKULP’, na kojoj je tuzlanski umjetnik Jasenko Đorđević predstavio svoje minijature izrađene na grafitnim olovkama. Nakon otvaranja izložbe, program je nastavljen koncertom sarajevskog benda Velahavle.

U ime organizatora festivala, Grada Tuzle, 12. Kaleidoskop je otvorio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, obrativši se prisutnima riječima: „Festival Kaleidoskop je postao neizostavan dio kulturnog turizma našeg grada. Festival smo zamislili prije 14 godina sa određenim strateškim ciljevima. On je simbol harmonije među razlikama. Željeli smo da se mladim ljudima, ali i drugima, nešto istinski lijepo desi. Pokušavamo različitim umjetničkim događajima zadovoljiti ukuse mladih ljudi. Na sve događaje ulaz je besplatan. Svi su isti, samo trebaju da imaju želju da dođu, bilo da se radi o muzičkoj, likovnoj ili bilo kojoj drugoj vrsti umjetnosti. Uspjeli smo ostvariti naše ciljeve. Htjeli smo da ojačamo i turističku ponudu grada i u tome smo potpuno uspjeli˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlak Jasenko Đorđrević TOLDart (1983.) jedan je od rijetkih umetnika na svijetu koji radi skulpture na vrhu grafitne olovke. Đorđević se zahvalio Gradu Tuzli i organizatorima festivala, te izrazio zadovoljstvo time što je baš njegovom izložbom otvoren Kaleidoskop, dodavši da mu je izuzetno drago da su njegova djela postavljena u Ateljeu velikog umjetnika Ismeta Mujezinovića.

 

 

Posjetioci festivala će od 26. do 30 jula imati priliku prisustvovati muzičkim radionicama, street artu, Kaleidoskop artu, izložbama, radionicama i koncertima bendova iz Tuzle, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Švicarske.

Organizator festivala Kaleidoskop je Grad Tuzla, suorganizatori su JP Panonika, Turistička zajednica Grada Tuzle, JU Centar za kulturu i Kuća plamena mira, a u organizaciju su uključeni Vijeće mladih grada Tuzle i različite organizacije mladih i mladi ljudi kao pojedinci i pojedinke.

Ulaz na sve događaje u okviru Kaleidoskopa je slobodan.

Na vrh