Eventi

Počele prireme za organizaciju Horskog šampionata „Lege Artis“ 2023

U prostorijama Muzičkog obrazovnog centra „Lege Artis“ Tuzla održan je sastanak Organizacionog odbora Međunarodnog horskog šampionata „Lege Artis“ Tuzla, a sve u cilju uspješne organizacije Šampionata.

Međunarodni horski šampionat manifestacija je od posebnog značaja za Tuzlanski kanton i BiH ali ima izuzetan značaj za razvoj horske-umjetničke muzike na prostoru jugoistočne Evrope.

 

 

VIII Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ Tuzla održat će se od 15-18. juna 2023. godine a koprodukciju i ovogodišnjeg izdanja radit će BKC TK.

Organizacioni odbor na čelu sa umjetničkim direktorom šampionata, magistrom muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja Jasminom Hasićem na održanom sastanku utvrdio je dinamiku realizicije manifestacije uz utvrđivanje tačnih termina nastupa horskih i vokalnih ansambala što u takmičarskom dijelu tako i u revijalnom dijelu festivala.

 

 

Umjetnički direktor Šampionata maestro Jasmin Hasić istakao je važnost manifestacije za širu društvenu zajednicu: „Međunarodni horski šampionat „Lege Artis“ Tuzla uspjeva odoliti svim poteškoćama koje su nas sve snašle u ranijem periodu, što COVID pandemija, što kriza u svijetu glede rata u Ukrajini. Moram istaknuti da i pored svih ovih nedaća uspjeli smo zadržati manifestaciju, privući brojne horske ansamble da dođu u naš grad i slaviti umjetničku muziku kroz najljepši mogući način iskazivanja-pjevanje. Jako je bitno reći da su našu sredinu tokom održavanja Šampionata pohodili brojni umjetnici iz cijele Evrope pa i svijeta. Pored onih najbitnijih segmenata kao što su promocija umjetničke muzike, višeglasnog pjevanja ali i poticanja na stvaranje novih ansambala u našoj sredini Horski šampionat uveliko doprinost ekonomskom i turističkom razvoju sredine uzevši u obzir činjenicu da svake godine veliki broj umjetnika tokom ovih dana boravi u našem gradu.“ Istakao je Hasić.

 

 

Svi učesnici horskog šampionata takmiče se u okviru nekoliko kategorija a pobjednici kategorija za nagradu Grand Prix međunarodnog horskog šampionata „Zlatna lira“. Pored takmičarskog dijela tokom Šampionata odlukom Organizacionog odbora bit će održano nekoliko Open air nastupa kao i nastupa programskog sadržaja u dogovoru sa prijateljima festivala.

Sve informacije vezane za međunarodni horski šampionat mogu se pronaći na službenoj stranici Šampionata www.choircompetition-la.com

Na vrh