Sport

Počela Specijalna olimpijada “Parallel”

Danas, u ponedjeljak 07.aprila, zvanično je počelo Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade ”Parallel”, sa ceremonijom otvaranja u 16 h u Univerzitetskoj dvorani Univerziteta u Tuzli.

Ceremoniju je predvodio tv voditelj Fikret Hodžić, a publici su se obraćali organizatori, ambasadori, premijer Tuzlanskog kantona, pokrovitelji i prijatelji projekta.  U okviru ceremonije publici su se obraćali ispred organizacionog odbora, glavni koordinatori Alisa Dedić i Nermin Alibašić, pričajući o priči koju ovaj projekat sa sobom nosi i koliko je velika čast, ali i odgovornost biti dio nečeg ovako velikog i humanog. Potom uslijedila su obraćanja ambasadora takmičenja Igora Emkića koji je poželio mnogo sreće svim učesnicima i izrazio svoje divljenje mladim ljudima koji se bore za svoje snove i ističe da su svi do jednog pobjednici s obzirom na predanu borbu od koje ne odustaju.

U daljim obraćanjima, pričali su dekanesa Medicinskog fakulteta u Tuzli prof.dr.sc. Selmira Brkić koja je bila velika podrška za implementaciju projekta.
Potom, uslijedilo je obraćanje premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića, koji je ispred Vlade TK podržao projekat, čestitao organizatorima i poželio mnogo sreće takmičara u sedmici koja predstoji pred njima.

Pored njih, dvije jako bitne osobe su se obratili prisutnima,. To je direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine dr. Kada Delić Selimović koja je govorila o važnosti kojim se Specijalna olimpijada BiH a i Specijalna olimpijada ”Parallel” bavi, a to je promocija prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju, te njihova inkluzija u sport i svakodnevni život.
Pored nje, obratila se i Senada Cvrk Pargan, predsjednica BZK ”Preporod” koja svoju podršku projektu daje iz Sjeverne Amerike,a danas je specijalno prisustvovala ceremoniji otvorenja i izrazila cjelokupnu podršku udruženjima, djeci i njihovim roditeljima čak iz Sjeverne Amerike gdje ona i udruženje rade.

Govornicima su uručene prigodne nagrade, u znak zahvalnosti za podršku koju je projekat dobijao za sve vrijeme implementacije. Također kulturno-zabavni program je upotpunio samu atmosferu i pružio zabavu djeci iz udruženja koja su danas prisustvovala ceremoniji otvaranja.

Preko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire imaju priliku takmičiti se u pet sportova ove sedmice: atletika, stoni tenis, košarka, plivanje i fudbal, sa ciljem projekta da promoviše prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju.
Pored takmičarskog dijela planirane su edukativne radionice, healthy program kao i humanitarni koncert ”Veče humanosti i dobrote-Nismo drugačiji” sa ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Jasmina Zubčevića i udruženja za djecu s poteškoćama u razvoju. Projekat se u konačnici završava u petak sa javnom tribinom ”Budimo emotivna i profesionalna podrška” na Medicinskom fakultetu u Tuzli sa početkom u 16:30h.

Na vrh