Tuzlanski kanton

Poboljšanje kvaliteta zraka u fokusu sastanka predstavnika Svjetske banke i Tuzlanskog kantona

Preliminarna procjena potencijalne realizacija projekta poboljšanja kvaliteta zraka (Air Quality Improvement Project – AQIP) bila je tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Svjetske banke (WB). Projektni razvojni cilj je smanjenje emisija zagađivača zraka i stakleničkih plinova iz sektora grijanja stambenih objekata i sektora transporta kroz poboljšanja u upravljanju kvalitetom zraka i investicije u odabranim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je na skupu rečeno, projekt se sastoji od tri suštinske komponente uz komponentu za upravljanje projektom, a bit će podržan kreditnim sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 50 miliona američkih dolara.

Uloga kantona u realizaciji ovog projekta bi primarno bila vezana uz dio projekata koji bi podrazumijevao finansiranje djelomičnih grantova za ulaganja u održivo grijanje (npr. zamjena zagađujućih i neefikasnih peći i kotlova na ogrjevno drvo i ugalj modernim rješenjima za grijanje) i energetsku efikasnost (npr. zamjena prozora i vrata, izolacija zidova) u stambenom sektoru, uz fokus na kuće koje se za grijanje oslanjaju na čvrsta goriva, kao najveći izvor emisija PM 2,5.

Premijer TK Irfan Halilagić je Svjetskoj banci zahvalio što je Tuzlanski kanton prepoznala kao područje na kojem je u ovom smislu potrebno djelovati, te podsjetio da TK iz vlastitih sredstava već realizira projekte energijske efikasnosti, a koji su upravo usmjereni u pravcu zamjene postojećih peći na čvrsto gorivo i toplinsku izolaciju u privatnim stambenim objektima.

– Mi svake godine, putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice realiziramo program podrške našim građanima da uvedu ekološki prihvatljive modele zagrijavanja, te toplinsku izolaciju svojih stambenih prostora. Za te namjene do sada smo već izdvojili više miliona KM i realizacija ovih aktivnosti nama u TK je itekako poznata. S druge strane, već smo u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP) inicirali i radimo na razradi projekta povećanja energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, što je generacijski projekat kojeg je pokrenula ova Vlada Tuzlanskog kantona – kazao je Halilagić.

Istovremeno je istaknuo da se očekuje i formiranje nove kantonalne vlade, pa je politički korektno ostaviti da nova Vlada donese odluku o eventualnom zaduženju Tuzlanskog kantona u ove namjene.

U ime Svjetske banke sastanku su prisustvovali voditelj projekta, viši specijalist za energiju Yuriy Myroshnychenko, viši specijalista za okoliš Esma Kreso, analitičar operacija Samra Bajramović, specijalista za energiju Claudio Protano, konsultant iz oblasti energije Mustafa Čopelj, konsultant za nabavke Nikola Kerleta i konsultant Ivana Ivičić.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona danas su, uz premijera Halilagića činili ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija Suad Mustajbašić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić i savjetnik premijera TK Hasan Fehratović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

Na vrh