BiH

Po društvenim mrežama mnogi odobravaju postupak Dodika koji je blokirao potpisivanje Ugovora sa Islamskom zajednicom

Podsjetimo … Dodik se obratio se na press konferenciji nakon sjednice Izvršnog komititeta SNSD-a.

Govorio je i o prijedlogu o potpisivanju ugovora sa Islamskom zajednicom. Kaže da dogovor treba biti postignut, ali on ne može biti izvan okvira onoga što je dato ostalim vjerskim zajednicama.

“Prijedlog koji vidimo je pun zahtjeva za eksluzivitet i naša politika ne može da bude u funkciji podrške te vrste. Ujednačen pristup je ono što podržavamo. Međusobni ugovor treba da bude postignut i sa Islamskom zajednicom ali nismo spremni da damo bilo kakvu različitost”, kazao je on.

Nakon ovoga u nekim komentarima na društvenim mrežama ovaj njegov postupak je naišao na odobravanje, a radi se o slijedećem:

 • Govorio je i o prijedlogu o potpisivanju ugovora sa Islamskom zajednicom. Kaže da dogovor treba biti postignut, ali on ne može biti izvan okvira onoga što je dato ostalim vjerskim zajednicama.
  Tu je sve fino rečeno – kaže se u jednom komentaru, dok u drugom piše slijedeće:

 

 • Predsjedništvo BiH je propustilo da razmotri sporazum države i IZ-a sastavljen 2015. koji bi, ako ga odobri Predsjedništvo i Parlament, priznavao i regulisao islamska ograničenja u ishrani u javnim institucijama, regulisao prostorije za dnevni namaz zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i slobodno vrijeme za odlazak na džumu petkom, kao i jedno putovanje u Meku na hadž”, piše u izvještaju.
  Ovo bi bila Islamska država za Islamom kao državnom religijom . Mogu muslimani u slobodno vrijeme raditi šta hoće . Ali tražiti od države da im plača i sponzoriše vjerske obrede ?!?! I još u radno vrijeme .
  Ne može u sekularnoj državi , samo Saudijska Arabija i Iran i Pakistan ovo sponzorišu !
  Put za Hadž je vjerovatno 10.000 maraka . Petkom 2 sata za džumu , je 12 dana godišnje , za 5g 6 sedmica ili mjesec i po plačeno za džumu, to je 3-5000 maraka . Sobe za klanjanje na radnom mjestu, hrana .. itd

  IZ bi da musliman i njegova vjera koštaju državu 20-30.000 maraka po glavi muslimana ! Ma hajde ?

 

 

Slagali se sa Miloradom ili ne, ako je istina što piše u ovom drugom komentaru trebalo bi ovo sve dobro razmotriti.

Na vrh