– Druga je bio Kijev. Tada sam već identificirao što je vanjskopolitički bitno za Hrvatsku. Nama je kad gledamo susjedstvo, najbitnija situacija u BiH. Štitimo interese hrvatskog naroda u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj, ali i da ujedno podržavamo cijelu BiH i približavamo je prema Europskoj uniji. Kroz dijalog nastojimo naći rješenja koja su najbolja za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Borjana Krišto postala je predsjednica Vijeća ministara. U junu ćemo imati zajedničku sjednicu vlada – Vijeća ministara i hrvatske Vlade u Zagrebu, staviti na sto sve teme i vidjeti kako unaprijediti odnose. Očekujemo što skorije formiranje i Vlade u Federaciji BiH – rekao je Plenković.

Nije prvi put da Plenković priznaje da je Schmidt radio po diktatu i željama Zagreba, iako to visoki predstavnik uporno negira, tvrdeći da je samo razgovarao sa zvaničnicima iz Hrvatske, ali da je to činio i sa ostalim relevantnim političkim faktorima.

Samo nekoliko dana prije 2.oktobra prošle godine kada je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, hrvatski premijer se oglasio na Twitteru.

– Vlada Republike Hrvatske bila je direktno uključena u pregovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini – priznao je on tada.