Aktuelno

Plenković kaže da Milanović izjavom o Kosovu i Ukrajini ide ‘iz gliba u blato’

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da predsjednik RH Zoran Milanović “ide iz gliba u blato” nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski.

 

 

“Iz gliba u blato, u živi pijesak…Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići”, izjavio je hrvatski premijer novinarima.

“Rezime tog narativa je: Sjednimo što prije za stol, dajmo Rusima da otkinu ne znam koliko tisuća kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO-a ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorija uzeti”, rekao je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a, prenosi Hina.

Milanović je ranije u ponedjeljak ponovio da se protivi slanju ubojnih sredstava Ukrajini i rekao da je “posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina” i da je Kosovo “oteto od Srbije”.

“Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (…) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi – onda je to kriminal”, rekao je Milanović.

Plenković je izjavio kako nijedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.

“Do sada još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je sada ne samo zvijezda u ruskim, nego i u srpskim medijima”, rekao je Plenković.

Zamjerio je oporbi – SDP-u, Mostu i Domovinskom pokretu što nije osudila Milanovićeve izjave.

“Normalna reakcija političke scene bi bila najčvršća moguća osuda stavova koji direktno štete vanjskopolitičkoj poziciji Hrvatske”, rekao je hrvatski premijer.

Na vrh