Politika

Platforma za progres: POŠUMLJAVANJE POSLIJE LITIJUMA VIŠE NIJE MOGUĆE

Stoga bi mnoge kvalifikacije u novopredloženom Zakonu o šumama FBiH morale biti povučene, a cijeli član 63. prijedloga Zakona izbrisan. Ne postoji ‘obnova’ poslije estrakcije teških metala iz zemljišta. Ako to ne znaju vlade, ni njeni stručnjaci, znaju rudarski instituti i inženjeri, a toga imamo dovoljno da možemo dobiti adekvatno i objektivno mišljenje s kojim bi javnost djelovala upućenije. Zašto nismo i nećemo je, između ostalog, otvoreno pitanje nadležnima i odgovornima.

 

Plaćeni članci kako će nam sve krenuti poslije otvaranja rudnika, ne pomažu. U neposrednoj blizini svako od nas je mogao vidjeti ‘prosperitet’ koji donose rudnički ‘milioni’, a i radna mjesta koja popunjava radna snaga od Kine do Bangladeša. Očevici smo, većina nas, posljedica ekstrakcije uglja, koje je apsolutno bezazeleno u osnosu na ekstrakciju litijuma, olova ili cinka. Ignorancija EU i čuvanje vlastitih resursa njenom novom Biostrategijom, nije uputilo i nas na takvu perspektivu, bez obzira na retoriku koja hrli EU integracijama. I tu je jasno odvojeno djelovanje od priče, to jest, ono što govore i rade naši predstavnici, se nikako ne poklapa.

 

Izuzimanje Pravobranilaštva BiH očigledan je primjer nebrige za državu i njene institucije, a i svojevrsni  prikaz politike u realnosti ‘poslije mene potop’. Nikad nijedno lice, bez obzira na dobijeni mandat i titulu, ne smije imati pravo posjedovati svu moć glede opštih javnih bogastava ijedne zemlje. I da skupi znanje i više univerzitetskih diploma, falit će mu i  šesta i sedma za kompletnu sliku. Državne intitucije, svaka, tu su prevashodno za zaštitu i brigu građanima. Zakoni koji se donose ne smiju prepuštati državnu sigurnost volji pojedinaca ma ko oni bili. Naše šume su naše blago, izvor zdravog vazduha i čuvari od nepogoda od vjetra do klizišta. Svako stablo treba decenije da poraste, a više od 60% naše teritorije je pokriveno šumama.

 

Svaki zakon koji se donosi o takvom blagu mora biti i strožiji i određeniji, osobito u oblasti zaštite šume usljed globalnih okolnosti promjene klime i aerozagađenja, i još važnije i opreznije usljed potencijanih ‘investicija’ koje će devastirati zauvijek naše blago. Platforma za progres će držati stav da ne postoji novac ni naknada koji takav gubitak može nadomjestiti i poziva sve građane na učešće. Kako smo branili rijeke, tako su sad na red došle šume. Prije nego stanete tijelima, u raspravi je zakon.

Na vrh