Politika

Platforma za progres: Neophodan stabila i neovisan javni servis!

Na računima za električnu energiju za prošli mjesec nije bilo naplate RTV takse, a koju dobrovoljno plaćaju građani i građanke u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) koji račune dobijaju od JP Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Razlog je što nije produžen ugovor.

 

Ne ulazeći u razloge zašto nije produžen ugovor do danas, odnosno od 1. marta, kada će ponovno biti moguće platiti taksu samo u dijelu Federacije BiH do kraja ove godine, smatramo da je ovo samo djelomično rješavanje problema i to javnog servisa koji ima sjedište u Sarajevu, na način da se BHRT i FTV u roku od 60 dana dogovore kako će rasporediti sredstva, koja će im stajati na računu.

Ugrožavanje medijskih radnika ne smije zavisiti od samovolje pojedinaca, smatraju u Platformi za progres, navodeći da odlaganje problema nije rješenje. Uz naplatu takse samo u dijelu Federacije BiH, finansijsku injekciju od aktuelnih vlasti za javni servis, koja je i obaveza za ispunjavanje jednog od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima, ne rješavamo dugoročno probleme.

 

Pitamo se zašto rješavamo probleme samo kada smo duboko suočeni sa istima, odnosno kad zaprijeti potpuni kolaps. Znamo li da mnogobrojni medijski radnici i njihove porodice žive od plata koje dobijaju za svoj rad.

 

„Mediji moraju biti slobodni i finansijski neovisni. Postignuta rješenja su samo djelimična da bi se spriječio potpuni kolaps. Bez jakog Javnog RTV servisa, odnosno pronalaženja održivog modela finansiranja ne možemo govoriti o ispunjenju uslova na evropskom putu“, navode u Platformi za progres, dodajući da Javni RTV servis ne smije biti dio političkih igara i samovolje pojedinaca, sa naglaskom da samo objektivni i nepristrasni, profesionalni mediji su garant opstojnosti demokratskih principa, ali i slobodne države Bosne i Hercegovine.

Na vrh