Politika

Platforma za progres: Nakon fijaska u Briselu, danas novi debakl vladajuće koalicije u Sarajevu!

Još jedan sastanak stranaka koji čine koaliciju na državnom nivou, SNSD-a, HDZ-a i Trojke, koji je bio zakazan za danas u 14 sati, je otkazan.

 

Da državna vlast ne funkcionira, građanima je jasno, a posljednji fijasko iz Brisela, gdje je išla delegacija od preko 40 likova iz vladajuće garniture, dokaz je da Bosna i Hercegovina nema funkcionalnu i odgovornu vlast. Ljudi u Briselu su se čudili čemu toliko nepotrebnih ljudi, jer, nažalost, na kraju nije došlo do bilo kakvog pomaka na našem evropskom putu.

 

Otkazivanje današnjeg sastanka samo je nastavak debakla Trojke, HDZ-a i SNSD-a, jer se ne donose reformski zakoni, jer ne funkcionira Vijeće ministara (osim kada treba nekome udijeliti fotelju), a Parlament odavno samo statira bez ikakve zakonodavne inicijative i operativnog djelovanja koje bi građanima donijelo neke promjene na bolje.

 

Državna vlast je, dakle, blokirana, kao i Parlament Federacije BiH zbog pokušaja da se na poziciju ustavnog sudije instalira dokazani HDZ-ov kadar, Marin Vukoja. Jasni su motivi Milorada Dodika i njegovog SNSD-a: što gore za državu, to bolje za njih. Jasni su motivi i Dragana Čovića čije ”europejstvo” najbolje na svojoj koži osjete ”nehrvati” u sredinama gdje HDZ neprikosnoveno vlada, poput Stoca i Čapljine, ali nesnalaženje Trojke, popuštanje zarad fotelja i odsustvo njihove odgovornosti prema državi, poprima ozbiljne posljedice koje će biti teško ispraviti.

 

Platforma za progres je upozoravala da je prvobitna ”koalicija” od 11 stranaka koje su trebale podržati Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH potpuna zabluda i da su to stranke koje ne mogu funkcionirati na temama koje će društvu donijeti boljitak. Udruživanje samo da bi bili protiv nekoga, a ne za nešto konkretno, kratkog je daha. Upozoravali smo i da takozvana Osmorka nema bilo kakvu ozbiljnu namjeru da uspostavi funkcionalnu vlast, a kad je ostala Trojka, od nje su ostali samo zauzimanje fotelja i populistički personalni obračuni koji pokrivaju njihov nerad, nesnalaženje i podilaženje, prije svih, Draganu Čoviću.

 

Imajući u vidu ove činjenice i očiti scenarij da neće biti pravih reformi, Platforma za progres poziva Visokog predstavnika da izmjeni izborna pravila, da uvede elektronsko glasanje i mogućnost da konačno dobijemo poštene izbore. Vladajući to očito nikada neće uraditi. Vjerujemo da jedino sa izmijenjenim izbornim pravilima možemo dobiti nove vlasti, drugačije u obnašanju svojih pozicija i shvatanju države i njenih institucija.

 

Samo drugi političari koji za istinski i iskreni cilj imaju Evropsku uniju i NATO mogu vratiti građanima povjerenje u institucije i donijeti neophodne promjene.

 

Na vrh