Lični stav

Piše Željko Ipsa – Kada pričate o 15.maju u Tuzli … ovako je bilo

Gledam i slušam BHRT.
Slušam izjave četnika da su Tuzlaci započeli napad na kolonu. Povodom toga imam potrebu napisati par riječi.
Mnogi koji me poznaju znaju da sam radni vijek proveo u RK Tuzlanka. Par dana prije 15.5 bio sam na radnom mjestu. Pozivaju me taj dan na piće u Snek bar, radne kolege Savić Branislav i Ječmenica Dragoslav. Siđem u Snek bar u separe. Treći lik sjedi s njima, utego se, šapka na glavi i predstavi se imenom Kukanjac. Ja pozdravim se, neobavezna priča.
Pred Kukanjcem ugledam na stolu kartu BiH. I onda dolazi iz njegovih usta nešto sto me zaledilo. Šta vam je bre ovo je Velika Srbija i rukom pokaza dio sada Tuzlanskog kantona. Popio sam piće i vratio se na posao. To je bio 12. ili 13.5. čeetnici dovoze četnike specijalce na strelište. Tada sam stanovao u to vrijeme i učestvovao sa ostalim gradanima u naporu da se vrate u kasarnu.
Dakle istina je zna se, bila da četnici iz dva pravca, sa strelišta i iz kasarne zatvore Tuzlu, počine ubistva, klanja i zatvaranja. Mene su radne kolege izgleda svrstavale u neke tamo, a ja operisan od tih stvari. Ja i moja porodica bili bi šlag na tortu. Mnogi znaju zbog cega.
15.5.počinje oslobađanje Tuzle od četnika i zla koje su nam namijenili, ja kao i mnogi odlazim na Tehnološki i u veliku knjigu javljam se na raspolaganje za odbranu od zla. Za sada toliko. Gade mi se i ne mogu više da slušam toliku količinu laži, a pogotovo kada im se medijski da prostor za to. Samo BIH, građanska.
P.S. Za mnoge koji ne znaju Kukanjac je na vježbi ‘89. dobiočcin u pripremama pod nazivom odbrana grada. Na toj vježbi od Šekovića do Tuzle kopani su rovovi, mjesta za artiljeriju i ostale pripreme za “oslobođenje Tuzle” koju su nam Srbija i ostali spremali. I onda je Kuki poludio, jer dao im je sve, a četnici nisu ispunili očekivanja …
Na vrh