Komentari

Piše Sulejman Mulić Šulc – Dašak S. Makedonije na Festivalu sevdalinke

Poštovani,

dok Vam se obraćam ne mogu skriti ushićenje, zadovoljstvo i veliko hvala za organizaciju ove veoma značajne manifestacije Festival Sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koja se održava u našem gradu Tuzli. Tim povodom nastala je i priča o vama u pričama „Bio uTuzli“.

 

Jer, Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-istorijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-istorijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora.

 

Sevdalinka, kao neprocjenjivo duhovno blago Bosne i Hercegovine, neraskidivo je vezana za pojedine elemente našeg materijalnog kulturnog naslijeđa. S tim u vezi, u susret ovom Festivalu sevdalinke ” Sevdalinko u srcu te nosim” održano je niz vrlo korisnih aktivnosti.

 

Oprostite ovom prilikom bit ću ličan. Na dosadašnjim festivalima učestvovalo je mnogo vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske,Makedonije, i time poprimila i međunarodni karakter, zadivljuće je, bravo poštovani; Ramiza, Rašide, Dejane … Bravo je uzvik priznanja svih nas Vama koji na fantastičan način organizujete ovu manifestaciju.

 

Dozvolite da ispoljim svoj lični stav u vezi gostovanja Nauma Petreskog.

 

Makedonije za mene a i za mnogobrojnu publiku bit će posebna je poslastica kralj makedonske narodne pjesme, jedan jedinstveni i neponovljivi Naum Petreski, budući nosioc Titule Nacionalni Umjetnik Makedonije.

 

Besmrtnim i dostojnim naziva Kralja makedonske narodne pjesme. Najznačajnije ime, kralj makedonske narodne pjesme, jedinstveni i neponovljivi.

 

Naum Petreski, estradni umjetnik, čovjek koji je označio svoje postojanje činom muzickog i umjetničkog stvaranja. Dao je značajan i prepoznatljiv doprinos muzickoj i opstoj makedonskoj umjetnosti. Nije on samo interpretator makedonske narodne pjesme nego i njen najbolji tumač i čuvar izvornosti i muzičke filozofije. Njegove pjesme obojene izvornim makedonskim melosom, protkane su boemskim emocijama prema životu, ljubavi, pjesmi i domovini.

 

Naumova pjesma jeste pjesma života, iznesena iz duše i srca i najveći je dragulj muzičkog i pjesničkog stvaralaštva naroda Makedonije, odakle se njegove pjesme i popularnost proširila cijelim prostorima bivše nam zajedničke države Jugoslavije, Balkana, Evrope ali i svijeta.

 

U Makedonskoj opštoj kulturi Naum Petreski zauzima posebno mjesto kao promotor nacionalnog blaga i identiteta, jer širom svijeta savršeno prenosi i dočarava toplu ljubav prema domovini, iskazanu kroz svoje pjesme kao izraz najdubljih prozivljenih emocija, koje osjećamo i sve boje i mirise čarobno lijepe Makedonije.

 

Neiscrpna inspiracija i prijateljstvo koje ne poznaje granice

 

Poštovana Ramiza Milkunić vokalna solistica i predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika, poštovani i uvaženi Rašid Milkunić, maestro na harmonici profesor, više puta nagrađivan Dejan Milkunić, Grad Tuzla, organizatori kao i drugi učiniti će sve da vam se predstave kao dobri domaćini i da se ugodno osjećate.

 

Dobro dosli u grad otvorena srca <3

 

Najiskrenije, i puna podrška

Mr sc Sulejman Mulić Šulc, profesor

Na vrh