Ljudi

Piše Sulejman Mulić Šulc – „Bio uTuzli“ On je grad Prof dr Miralem Pašić – svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg

„Bio uTuzli“
On je grad
Prof dr Miralem Pašić – svjetski poznati tuzlanski kardiohirurg
Spasiocu čovječanstva prof dr Miralemu Pasicu, zauvijek i prijateljski
Na fotografiji je prof dr Miralem Pašić, drago, dostojanstveno i poznato lice grada. Tuzlak koji ima najveći broj uspješno obavljenih transplantacija srca u svijetu.
S toplim i blagim omijehom na licu, iskren i razdragan kao dječiji, prijateljski raspoložen, izgovara moje ime „Sulejman Mulić Šulc“, u holu jednog tuzlanskog hotela. Ispruženom prijateljskom rukom i srcem punim ljudskosti i topline, dovoljno da otopi sve tužne misli i vrati osmijehe na lice prilazi mi i pozdravljam se s jedanim od najčuvenijih kardiohirurga svijeta prof dr Miralem Pašić.
Tog istog trenutka obli me neka dragost. Držim ruku koju su „milioni“ ljudi htjeli osjetiti u svojoj. Ruku koja je spasila „milion“ ljudi.
Srdačan i iskren susret sa čovjekom koji je dokumentovao tuzlansku istoriju ali i svjetsku naučnu misao u oblasti kardiohirurgije. Zahvalnost za ovaj susret dugujem divnim i velikodušnim ljudima; Gocetu i Zo, Zorici i Goranu Barkiću.
Veliki prof dr Miralem Pašić, je čovjek koji je sebe definitivno utkao uTuzlu. Divan je čovjek, plemenitost mu se ocrtava na licu. Jednostavan, a, jedinstven. Džentlmen, dostojanstven i odmjeren. Inspiracija je za mnoge nove generacije ljekara.
U mojim ocima, prof dr Miralem, (Paške tako ga izmiloste zovemo) je ljudska gromada koji ce zauvijek zavrijeđivati najdublje poštovanje i neizrecivo divljenje. Njegova jednostavnost je zadivljujuća.
Danas u svojim rukama koje su pisale zlatnim slovima istoriju kardiohirurgije i Tuzle, drži moju knjigu „Bio uTuzli“, čije korice krase i njegovo časno i dostojanstveno ime i prezime. Napisao sam i posvetu“ Spasiocu čovječanstva prof dr Miralemu Pašiću, zauvijek i prijateljski“ Vas Sulejman Mulić Šulc
Preuzeto:
Miralem Pašić je rođen 5. septembra 1957. godine u Tuzli. Još u osnovnoj školi zanimao se za medicinu. Završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1980. godine.
Nakon završetka fakulteta vraća se u rodnu Tuzlu na hirurgiju kod profesora Božina Radevića. Mnogi profesora Radevića nazivaju ocem kardiovaskularne hirurgije u Bosni i Hercgovini
Tada je okupio najbolju hiruršku ekipu u bivšoj Jugoslaviji. Danas, članovi najbolje hirurške ekipe priznati su i rade diljem svijeta.
Za brojne doktore profesor Radević bio je hirurški ali i životni učitelj. Emir Kabil, Mario Matinašević, Dešo Mešić i Miralem Pašić su samo neka od doktorskih imena koje je Božin Radević usmjerio da dio obrazovanja i znanja steknu kod najboljih učitelja iz oblasti hirurgije.
Svima je obezbijedio stipendije za dvije godine provedu u inostransvu. Sa Božinom Radevićem surađivao je punih devet godina.
Miralem Pašić rad u Ulmu i Zurichu
Zahvaljujući stipendiranjem Miralem Pašić otišao je u Ulm 1989. godine, a zatim je svoje iskustvo nastavio graditi u Zurichu. Najviše se interesovao za eksperimentalnu hirurgiju. U Zurichu se bavio i kliničkim i operativnim poslom.
”Radio sam za dva i po čovjeka. Ljudima su se rezultati moga rada svidjeli i oni su se zainteresirali za mene: tako sam u jednom trenutku s iznenađenjem shvatio da me vodeća imena u svjetskoj kardiohirurgiji prepoznaju i oslovljavaju imenom.” – kazao je jednom prilikom.
U Zurichu njegov doktorat nije priznat, pa je praktički krenuo ispočetka.
Bio je drugi stranac koji je doktorirao na klinici.
Kasnije je postao docent na Univerzitetu u Zurichu, ali svoje profesionalno putovanje, tačnije 1. januara 1995. godine, nastavlja dalje u Berlinu.
Radio je na velikim evropskim univerzitetima
Miralem Pašić je svoje znanje dijelio na velikim evropskim univerzitetima u Švicarskoj i Njemačkoj. Jedno vrijeme kao profesor radio je i u Tuzli. U periodu od 1994. do 1995. godine bio je pomoćnik urednika Evropskog društva za kardiotorakalne bolesti.
Također je član Društva za torakalne bolesti, Evropske asocijacije za kardiotorakalne bolesti i Evropskog društva za vaskularne bolesti.
Veliki broj operativnih zahvata na otvorenom srcu
Zajedno sa prof. dr. Emirom Solakovićem radio je na razvoju kardiovaskularne hirurgije u Sarajevu. Skupa su uradili veliki broj operativnih zahvata na otvorenom srcu.
Danas, prof dr Miralem Pašić živi u Berlinu. Radi kao profesor na Univerzitetu Humboldt i zamjenik direktora Klinike za srčanu, torakalnu i vaskularnu hirurgiju ugledne bolnice za bolesti srca Deutsches Herzzentrum Berlin.
Dragi prof dr Miraleme Pasicu, činite nas ponosnim, hvala u ime grada, hvala u ime čovječanstva.
Na vrh