Kolumne

Piše: Slobodan Martinović – Ko je Sveti Georgije?

Da li je predizborno desničarenje u Srbiji rezultat istraživanja, političke zamke, blefa? To je rezultat zlog sjemena kojeg posijaše Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj i ostali. Rodonačelnici jedne zle matrice koja je upropastila srpski narod. Jedni su na vrijeme otišli, drugi su umrli, treći dezorjentisani u vremenu i prostoru.

Danas je u Srbiji politička normalnost ravna izdaji. Osim zlog jezika, mržnje prema drugima, huligana, desnica u Srbiji nema ništa. I takvoj desnici se i ovi sa lijeva, centra i civilnog društva udvaraju izjavama. Izvornu vrijednost desnice, monarhiju, izblamirali su nedostojni pojedinci. Zašto su to dozvolili Karađorđevići?

Patrljci sa desne strane imaju, čak, četiri liste sa četiri predsjednička kandidata. Zar to nije smiješno? Uz generala Ponoša, koji priča ono što narod voli da čuje, sve djeluje bezlično.

Sve se nekako udrobilo, ovi što su glavni u opoziciji, ovi što moraju, ovi što su iz civilnog društva prešli u desno, ovi što ne mogu dobiti ni procenat, protiv dvoglave aždaje. Ko je Sveti Georgije?

Borba se vodi bez uključivanja građana, nas niko nizašta ne pita.

Neću da vjerujem da je matrica sa desne strane, koja nam se nudi, većinska Srbija.

 

Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Na vrh