Lični stav

Piše Semir Spahić – Što trojkaše nazivam izdajnicima?

Opet me napadaju što trojkaše nazivam izdajnicima. E, pa da takvima čika Semir nešto napiše, a oni neka provjere;
U Upravi za indirektno oporezivanje Federacija je uplatila nešto preko 46 milijardi KM, dok je za isti period RS uplatila samo 8,5 milijardi??!!
Dakle, to je čak 5,5 puta više.
Raspodjela prikupljenih sredstava bi se trebala vršiti na način da 2/3 idu Federaciji a jedna trećina RS-u, što u ovom slučaju znači da bi Federacija trebala dobiti oko 36,34 milijarde a RS oko 18,17 milijardi. Dakle, već pri takvoj raspodjeli, RS dobija nazad svojih 8,5 milijardi i od Federacije dodatnih 9,67 milijardi.
Vidi se, dakle, da RS živi na grbači Federacije.
Ali, to nije sve: u raspodjeli funkcija, trojka je Dodiku dala cjelokupni fiinansijski sektor na državnom nivou, pa tako Dodik ima ministra finansija, predsjednika Fiskalnog vijeća i direktora Uprave za indirektno oporezivanje. Ova trojka sjede i namjeste cifre onako kako njima odgovara, pa tako sada RS dobija više novca iz zajedničke “kasice” od Federacije, iako uplaćuje 5,5 puta manje prihoda!!!
U toj pljački Federacije učestvuje i HDZ, pa tako SNSD-ovi i HDZ-ovi članovi Fiskalnog vijeća glatko preglasaju onog jednog jedinog člana iz redova Bošnjačkog naroda.
Zašto to HDZ čini, kad površinski gledamo, SNSD uzima i njihov novac. Ne uzima, jer i kantoni sa hrvatskom većinom u tu “kasicu” uplaćuju simbolična sredstva.
Dokaz za to je činjenica da 3 kantona sa većinskim Bošnjačkim stanovništvom (Sarajevo, Zenica i Tuzla), uplaćuju više od 7 ostalih kantona, ili nešto preko 60 posto od ukupnih sredstava. Dakle, SNSD i HDZ novac uzimaju, uslovno rečeno, od Bošnjaka. Dodatni dokaz za to je činjenica da samo Sarajevski kanton uplaćuje 13,6 milijardi, što je za 1,5 puta više od cijele RS koja, već smo napisali, uplaćuje samo 8,5.
Znate li koliki je Budžet Kantona Sarajevo za ovu godinu?
1.530.505.602 KM. Gdje je nešto više od 12 milijardi? Može li nam odgovor dati trokolonaška koalicija?
Ima li iko normalan da pokrene ovu priču?
Dodik bi da se cijepa od nas a živi s naše grbače.
Da ne govorimo o oko 4 hiljade onih koji iz RS-a svaki dan dolaze u Federaciju (Sarajevo) i zarađuju platu.
Na vrh